Bize Ulaşın

Protez Diş Tedavisi

Protez diş tedavisi (implant destekli protez veya implant üstü protez), implantlar tarafından yerinde tutulan bir protez diş tedavisidir. Geleneksel protezler tamamen diş etine veya dişe dayanır. İmplant destekli protez, dişleri olmayan ve protezi destekleyecek çene kemiği olmayan ancak implantları destekleyecek kadar yeterli olan hastalar için mükemmel bir seçenektir. Protez diş tedavisi, kullanıcılara daha iyi bir yaşam kalitesi ve ağız ve diş sağlığı sağlar. Protez uygulamalarının kullanıcılara sağladığı bu yaşam kalitesi, tedavilerin her geçen gün daha popüler olmasını beraberinde getiriyor.

Protez Diş Tedavisi Nedir?

Hastanın kaybettiği dişleri ve ağız içini çevreleyen dokuları yeniden oluşturarak, bireyin kayıp yaşadığı fonksiyonları, estetiği ve fonasyonu tekrardan kazandırmayı hedefleyen tedaviler, protetik diş tedavisi olarak ifade edilebilir. Protetik tedavi yöntemlerini uygulayacak olan hekim tarafından, belirli yöntemler arasından hastanın durumuna ve belirli isteklerine göre bir plan belirleyecektir. Protetik diş tedavisinin uygulanması neticesinde doğal diş görünümü kazandırılmış olur ve hasta, ağız içi fonksiyonlara yeniden sahip olur.

Protetetik Diş Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Sabit Protezler

Dolgu malzemesi ile restore edilmesi mümkün olmayan kayıpların söz konusu olduğu durumda, yani yeterli diş dokusu desteği olmaması halinde, doku kaybının boyutuna göre dişin bir bölümünü içerisine alan inley ve onley restorasyonlar ya da dişin tüm hacmi küçültülmek suretiyle kuron restorasyonlar uygulanabilmektedir. Bir veya daha fazla eksik dişin söz konusu olduğu durumda ise boşlukların her iki yanına, destek olarak kullanılan köprü protezler uygulanabilmektedir. Bu protezler, sabit protezler olarak adlandırılır. 

Zirkonyum Restorasyonlar

Zirkonyum maddesi, biyouyumluluğu yüksek, dayanıklı, yüksek direnç özelliklerine sahip estetik protezlerdir. Diş hekimine başvuran pek çok hasta tarafından tercih edilmektedir. Hem implant üstü hem de sabit protezlerin zirkonyum restorasyonlar ile geliştirilmesi her geçen gün daha fazla yaygınlaşmaktadır. Zirkonyum oksit ve metal alt yapılı protez uygulamalarında tümü seramikten imal edilen, ışık geçirgenliği yüksek, estetik özellikleri mükemmel olan empress kuronlar da tercih edilmektedir. 

Laminate Restorasyonlar

Genel olarak dişlerdeki renk, form, şekil ve boyut gibi fiziksel bozuklukların tedavilerinde kullanılan protez diş uygulamalarından birisi lamine restorasyonlardır. Diş yüzeyinin olabildiğince düşük seviyede aşındırılması ile meydana getirilen yaprak biçimindeki porselenlerin yapıştırılması suretiyle oluşturulan, doğal diş rengine çok yayın olan bir estetik restorasyon biçimidir. 

Hareketli Protezler

Sabit protez uygulamaları için yeterli desteğin sağlanamadığı fakat hastanın doğal dişinin olduğu durumlarda, dokulardan ve dişlerden destek alınmak suretiyle yapılan ve hasta tarafından istenildiğinde takılıp çıkarılabilen protezlere hareketli protez denir. Bölümlü hareketli protezlerde, sağlam dişlerden (doğal dişler) destek almak için uzatılan metal malzemeler görünümü bozduğundan, bu estetik kusuru örtmek için hassas tutuculu protezler kullanılabilmektedir.

İmplant Üstü Protezler

Hastanın doğal dişleri yerine implantlardan destek alınarak uygulanan protezler, bu gruba dahil olmaktadır. İmplant üstü sabit protezler, implant üstü hareketli protezler ve hibrit protezler; implant üstü protezlerdendir.

İmplant Üstü Sabit Protezler: Bir veya daha çok implanttan destek alınması ile uygulanan, vidalama ve yapıştırma tekniği ile köprü ve kuron olarak sabitlenen protezlerdir. Genel olarak birkaç dişin eksik olduğu durumda, alana konumlandırılarak, çevre dişlerin zarar görmesi engellenebilmektedir. Seramik, metal veya zirkonyum implant üstü sabit protez dolgu maddelerindendir. 

İmplant Üstü Hareketli Protezler: Hastanın tüm dişlerinin olmadığı durumda, çene kemiğine konumlandırılır. Çoğunlukla 2, 3 veya 4 adet implant ile tedavi gerçekleştirilmektedir. İmplant üstü hareketli protezler hem dokular hem de implantlar tarafından desteklenebilmektedir. Bu sayede hareketli protezlerin bulunduğu bölgeden çıkması söz konusu olmamaktadır.

Hibrit Protezler: Hareketli protezlerden sabit olan protezlere geçiş kolaylığı sağlayan bu yeni nesil protezler, hastaların daha rahat ve konforlu bir yaşam sürebilmeleri mümkün hale gelmektedir. Bu protezler, hasta tarafından istenildiğinde çıkarılamayan fakat hekimin uygun gördüğü durumda çıkarabildiği protezlerdir.

Randevu Formu
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, kısa süre içinde sizinle iletişime geçeceğiz.
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu