Protetik diş tedavisi, genel olarak hastaların tedaviye geç kalmaları sonucu kaybettiği dişleri yerine koyma amaçlı kullanılan yöntemdir. Bu tedavi yönteminde eksik dişin yerine çeşitli protezler konulur. Halk arasında protez diş tedavisi olarak bilinen bu yöntemin en önemli amaçlarından bir tanesi hastaların daha estetik bir görünüme kavuşmalarıdır.
Protetik diş tedavisi ağız ve diş sağlığına katkıda bulunmak amacıyla çiğneme ve konuşma fonksiyonunu geri kazandırır. Protez uzmanı diş hekimleri farklı nedenlerle kaybedilmiş dişlerin boş kalan yerlerin doldurulması işlemini yaparlar. İnsanların psikolojik olarak etkileyecek derecede diş kayıpları var ise protetik diş tedavileriyle bu sorunlarına çözüm bulabilirler.
Protetik diş hekimliği aynı zamanda estetik diş hekimliği olarak adlandırılmaktadır. Protetik diş tedavileri bilimi, ihtiyaç durumunda ortodonti ve diğer diş hekimliği alanlarıyla çalışabilir. Protezler diş eksikliği durumunda kullanılabilirler. Seçilen protezler de doğal dişle aynı boyda ve renkte olmalıdır.
Protetik diş tedavileri, genellikle diş kaybına uğrayacak kadar geç kalmış hastalara uygulanır. Diş sağlığına önem vermediğimiz takdirde diş kayıpları gibi sorunlar yaşayabiliriz. Bu nedenle diş sağlığına mutlaka önem vermemiz gerekir. Protetik diş tedavileriyle kişiler çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını geri kazanabilirler. Protetik diş tedavileri diş hekimliğinin önemli dallarındandır.
Protetik diş tedavilerinde hareketli protezler ve sabit protezler kullanılır. İmplant üstü protezlerde protetik diş tedavisi kapsamında değerlendirilir.
Sabit Protezler: Bu protez türleri, mevcut sağlıklı dişleriniz ya da implantlardan destek alınarak yapılan protezlerdir. Ağız içine farklı kimyasallarla sabitlenen protezlerdir. Şimdi sizlere kısaca sık kullanılan sabit protez türlerinden bahsedelim.
Hareketli Protezler: Hareketli protezler farklı sebeplerle dişlerin tamamının kaybedilmesi sonucu kullanılan protezlerdir. Tüm dişler kaybedildiğinde en büyük problem kişinin beslenmesinde çıkar. Ayrıca dudaklar içe çökeceğinden kişiler hem daha yaşlı görünür hem de konuşma bozuklukları ortaya çıkar. Takıp çıkarılabilecek şekilde üretilen bu dişler ağız içindeki dokulardan destek alır.
İmplant Üstü Protezler: İmplant üstü protezlerde temel prensip hareketli ya da sabit protezlerin tutunmasını sağlamaktır. Var olan ya da yapılacak olan implantların üzerine sabit ya da hareketli protezlerin yerleştirilmesidir. Protez çene içinde implantlarda yer alan yuvalara sabitlenir. Böylece protezlerin tutunma gücü artar ve hastaya daha iyi çiğneme ve konuşma fonksiyonu kazandırır. Sabit protezlerde ise çenenin boyutuna göre alt çeneye 4 ila 6 adet üst çeneye ise 6 ila 8 adet implant yapılır. Hareketli protezlerde ise alt çenede 2 ila 4 üst çenede ise en az 4 implant bulunmalıdır. Uzman hekim tarafından doğru uygulama yapıldığı takdirde uzun süre kullanılabilecek protez türleridir.
Farklı sebeplerle diş kayıplarının yaşanması sonucu büyük problemler ortaya çıkar. Bu kaybedilen dişler ağızda boşluk oluşturur. Ağızda boşluk oluşması sonucu dişler yer değiştirmeye başlayabilir. Dişler hareket ettiğinden dolayı doğal pozisyonları bozulur ve çiğneme esnasında sorunlar ortaya çıkar. Protetik diş tedavileri bu problemlerin giderilmesi için en uygun yöntemlerden bir tanesidir.
Diş kaybı olan kişiler genellikle dişlerin sağlam olduğu bölge ile yemeklerini yerler. Bu nedenle bu bölgedeki dişler daha çok çalıştığı için bu dişlerdeki sorunlar daha çok olur. Protez tedavileri bu sorunları giderebilmek için uygulanır.
Dişlerdeki eksiklikler sonucu hastalarda konuşma problemleri ortaya çıkabilir. Hatta bazı kelimelerin telaffuzu çok zorlaşır. Protetik diş tedavisiyle total protezlerin kullanılması sonucu bu problem ortadan kalkar.
Eksik dişler insanlarda psikolojik rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir. Eksik dişler estetik açıdan olumsuzluklara sebep olacağı için insanlar gülümsemelerini bile kısıtlayabilir. Protetik diş tedavileri sayesinde estetik bir görünüme kavuşabilirsiniz Bu sayede gülümsemelerinizi saklamaktan vazgeçebilirsiniz.
Önceliğimiz her zaman bu tedavilere gerek duymamak olmalıdır. Kendi kendine tedavi olabilecek yöntemleri de geliştirebiliriz. Düzenli bir ağız bakımı yaptığımız sürece dişlerimizdeki problemleri en aza indirebiliriz. Diş dokusuna dikkat ederek diş sağlığımızı koruyabiliriz.