Bize Ulaşın

Porselen Lamina (Yaprak Porselen) Nedir?

Porselen Lamina (Yaprak Porselen) Nedir?

Porselen lamina, özel bir yapıştırma tekniği olarak ön diş yüzeyinde renk, form ve pozisyonların değiştirilmesi amacıyla uygulanan bir porselen restorasyon türü olarak karşınıza çıkar. Doğal dişin bir taklidi olarak dikkat çeken lamina uygulaması sayesinde, kişiler istediği gülüşe çok kısa sürede ulaşırken, bu uygulama aynı zamanda dişlere çok estetik bir görünüm kazandırmaktadır.

Lamina, aslında bir ‘’tabaka’’ ve ‘’ince bir malzeme ile kaplanmış’’ anlamına gelen bir kavramdır. Dişin yüzeyine, ince bir tabaka porselen uygulanmasına bu nedenle lamina ismi verilir. Özel olarak laboratuvarlarda ince bir katmak halinde üretilen yaprak şeklindeki porselenler, bir sonraki aşamada dişlerin ön yüzeyine kuvvetli yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılır.

Porselen lamina uygulaması için illa dişlerde aşınma yapılacak diye bir kural yoktur. Eğer kişinin dişleri olması gerekenden daha küçük ise ya da dişler arasında bazı boşluklar mevcut ise bu durumlarda aşındırmaya gerek duyulmaz. Ancak dişlerde çok fazla yüzey bozulması, pozisyon bozukluğu ya da renklenme söz konusu ise bir miktar yalnızca dişlerin ön yüzeyine aşındırma yapılabilir. Bu noktada yapılan aşındırmada, kaplamada yapılan diş kesimiyle karıştırılmayacak kadar küçüktür. Kaplama yapabilmek için dişin tüm yüzeylerinde kesim yapmak mecburiyeti olabilir.

Porselen Lamina Nasıl Uygulanır?

Yaprak porselen olarak bilinen lamina, aslında estetik amaçla yapılan bir uygulamadır. Her estetik uygulamada olduğu gibi, kaliteli malzemeler kullanılarak yapıldığında çok başarılı sonuçlar elde edilmesini mümkün hale getirirken; aksi bir durumda bu zararın telafisi çok daha zor olabilir. Bu nedenle lamina uygulamasından önce, uzman diş hekiminin daha önceki vakaları mutlaka araştırılmalıdır. Eğer diş hekimine güven duyularak bir karar verilirse; ilk olarak fotoğraf çekimi ile işleme başlanır. Dişler üzerinde ölçü alındıktan sonra, seramist ile dişlerin 3D tasarımı gerçekleştirilir. 2. Randevuda ise bu 3D tasarım kişinin ağzından uygulanır. Sonuç ise, henüz dişlere bir işlem yapılmadan kişiye gösterilebilir. Bu seans sırasında kişiye uzun bir süre ayrılmasının temel sebebi; sonuç ortaya çıktığında dişlerle alakalı herhangi bir sürprizle karşılaşmamak içindir.

Ölçü, bu sürecin en kısa süren işlemi olarak bilinir. Ölçülerden yola çıkılarak elde edilen model üzerinde, bir ressam gibi ince laminalar kişiye özel ‘’handmade’’ olacak şekilde üretilir. Ölçü sonrası seans bir prova olarak değerlendirilirse bile, 3D tasarımın aynısı yapıldığı için bitim de gerçekleşebilir. Eper provada herhangi bir düzeltme gerekiyorsa, bitim ertesi güne kalabilir. Yapıştırma seansı ise çok önemli bir randevu günüdür. Yapıştırma seansından sonraki randevuda, fotoğraf çekimi ve kontrol ile tedavi sonuçlanır.

Lamina veneer porselen uygulamalarında, diğer uygulamalara göre çok daha az diş kesimi söz konusudur. Hatta bazı durumlarda, diş yüzeyi kesilmeden direkt olarak lamina porselen uygulamasına geçilebilir. Günümüzde porselen laminalar en doğal ve estetik görünüme sağlayan materyal olarak çok fazla rağbet görür. Bu uygulama sırasında çok az diş kesimi yapıldığı için, uygulandığı doğal dişin ışık geçirgenliğini yansıtma özelliği de vardır. Dolayısıyla iyi bir şekilde yapılan lamina restorasyon doğal dişten hiçbir şekilde ayırt edilemez.

Porselen Lamina Kimlere Uygulanabilir?

Porselen lamina uygulanabilir olan kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş renginden memnun olmayan ya da düzenli olarak ilaç kullanımı sonucunda diş yüzeyinde renklenmeler olan kişiler,
  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
  • Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde,
  • Aralarında boşluk bulunan ayrık dişlerin birleştirilmesinde,
  • Ön dişlerde yer alan renklenmiş ve eski dolguların değiştirilmesinde,
  • Diş eksikliği olmayan ve daha öne porselen kuron yaptırmamış olan kişilerde uygulanabilir.

Büyüme ve gelişimini tamamlayan her bireye lamina porselen uygulaması yapılabilir. Ancak dişlerin sadece pozisyon bozukluğu varsa ya da iskeletsel olarak bir çene sorunu mevcut ise hastanın ilk olarak bir ortodonti tedavisi düşünmesinde fayda vardır. Bu sayede ağıza herhangi bir yabancı madde yerleştirmeye gerek kalmaz. Her ne kadar lamina porselen tedavisi, diş dokusuna en az dokunulan ya da hiç dokunulmayan bir tedavi yöntemi olsa bile, koruyucu diş hekimliği çerçevesinde, ortodontinin mümkün olduğu durumlarda protez düşünmek doğru olmayabilir.

Lamina porselenin temel amacı kişiye estetik bir diş görüntüsü kazandırmaktır. Gülümseme sırasında dişlerin çok daha düzgün bir simetrik görüntüye sahip olması, dudak bölgesi ile daha ahenk içinde olması için gülüş tasarımında başvurulan en estetik materyal olarak bilinir. Lamine porselen uygulaması ise tüm bu görsel beklentileri karşılayacak özelliklere sahiptir. Porselen laminalar, diş eti sağlığı iyi olan kişilere ya da sağlıksız diş etlerinde sahip olan kişilerde gerekli tedaviler uygulandıktan sonra yapılabilir. Aksi taktirde tedavi sürecinden beklenilen başarıyı elde etmek mümkün değildir.

Lamina için kullanılan porselen malzemesi, ‘’emax’’ ismi verilen cam seramik bir malzemeden oluşur. Bu malzeme yapısı gereği eğer dişe doğru yapıştırma teknikleri ile yapıştırılırsa, kırılması çok mümkün olmayabilir. Ancak kişinin kendisine ait diş dokusu çabuk kırılmaya müsait ise, ağıza uygulanacak olan bütün materyaller için kırılma riski vardır. Yani lamine porselenin çok kolay kırılma gibi bir ihtimalden bahsedilmez. Bundan dolayı herhangi bir yemek kısıtlaması söz konusu olmadığı gibi, lamina porselen uygulanan hastalara şunu yeme, şunu ısırma gibi kısıtlamalarda bulunmaya gerek yoktur. Bu uygulamada her türlü besin rahatlıkla yenebilirken, zaman içerisinde herhangi bir renklenme durumu söz konusu değildir.

Lamina porselenler, üretim aşamasında porselen fırınında yüksek ısıda pişerler. Üst kısımlarına sürülen vernik sayesinde yüzey yapısı yıllar boyunca aynı görüntüyü koruyabilir. Bu nedenle kişinin kendi dişlerinde zaman içerisinde renklenme görülmesine rağmen, lamina uygulanan dişlerde renklenme görülmez. Porselen lamina uygulamaları, eğer herhangi bir dişeti ya da kanal tedavisi gerekmiyorsa, 5-6 gün içerisinde yapılabilir.

Porselen lamina uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Porselen laminalar için olan ağız bakım önerileri, doğal dişler için olanlarla aynı işleyişe sahiptir. Günde en az 2 defa etkin diş fırçalaması yapılması tavsiye edilir,
  • Diş ipi uygulaması günde en az 1 defa yapılmalıdır,
  • Kabuklu kuruyemiş yemekten kaçınılmalıdır,
  • İnce arayüz fırçası kullanılarak günde 1 defa dış fırçalanmalıdır.

Porselen Lamine Diş Ömrü Ne Kadardır?

Porselen lamine diş ömrü, bakım ve kullanım sürecine bağlı olarak 5 ile 15 yıl arasında değişir. Sonrasında ise uygulanan bu laminelerin tekrar yenilenmesi şarttır. Porselen diş uygulaması, dişlere daha estetik bir görünüm kazandırmak ve dişin doğal olarak fonksiyonlarını yerine getirmek için yapılır. Basit şekilde koruma yöntemleri kullanıldığında çok başarılı sonuçlar alınabilen yaprak porselen; dişlerin normalinden çok daha beyaz, sağlıklı ve estetik görünmesini sağlar. Ayrıca bu uygulama tel tedavisine gerek olmadan, belli bir miktara kadar olan çapraşıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Dolayısıyla bu önlemler alındığı sürece, lamine porselen kaplama dişleri çok daha fazla korumaya gerek yoktur.

Lamine diş tedavisi, diş estetiği tedavilerinde diş kırılmasına ve deformasyonlarına karşı özel olarak tasarlanan ve dişlerin ön yüzeyine yapışmış estetik görünüm kaygılarını tamamen kaldıran bir uygulamadır. Buna bağlı olarak dişlerin ön yüzeyine bağlı porselen yapraklar olduğunu söylemek mümkündür. Diş yapısında olası nedenlerden kaynaklı oluşan çürük ve bozuklukları gideren estetik bir uygulamadır. Dişleri aşındırmadan yapılması ise bu uygulamanın sunduğu çok önemli bir avantajdır. Son yıllarda çok gözde bir uygulama haline gelen lamina porselen, dişlere çok doğal ve şık bir görünüm kazandırır.

Yaprak porselenin sunduğu diğer avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Tek ya da çoklu dişlere uygulanabilir,
  • Dişleri aşındırmadan uygulanabilir,
  • Lamina kaplamaların renkleri değişmediği gibi çok sağlam ve güçlüdür,
  • Renklenme oluşumu yoktur,
  • Doğal bir diş görünümü ortaya koyar,
  • Oldukça estetik bir duruş sergiler,
  • Kırılma direnci son derece yüksektir,
  • Pürüzsüz bir yapısı vardır,
  • Lamine diş kaplamaları çekme ve gerilme kuvvetine karşı son derece dirençlidir,
  • Kısa bir işlem süresi olduğundan hastalar için rahattır,

Ağız ve Diş Sağlığı Dentaliva’dan Sorulur

Ağız ve diş sağlığı, kişinin özgüveni başta olmak üzere birçok faktör üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen kişiler çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabilir. Bu nedenle herhangi bir diş sağlığı sorunu fark edildiğinde, vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte fayda vardır. Dentaliva, alanında uzman diş hekimleriyle ağız ve diş sağlığınıza en az sizin kadar özen gösteren ve gülüş tasarımı konusunda beklentileri karşılayan bir diş kliniğidir. Sizde Dentaliva güvencesi ile daha güzel ve doğal bir gülüşe sahip olmak ve sağlıklı dişlere sahip olmanın keyfini yaşamak için hemen kliniğimize başvurabilirsiniz.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu