Bize Ulaşın

Kuafaj Nedir ?

Kuafaj Nedir ?

Kuafaj tedavisi; çürük dişlerde oluşan hasarlı dokuların, diş sinirlerine yakınlık durumuna bağlı olarak kalan diş yapısı üzerine dolgu işleminin yapılması anlamına gelir. Bu sayede diş çekim işlemine gerek kalmadan, çürük dişler dolgu işlemi sayesinde kurtarılmış olur. Diş kuafaj tedavisi, aslında herhangi bir kanal tedavisi işlemi yapılmadan önce dişin dolgu ile tedavi edilmesidir. Dolgu işlemi uygulanan dişte, yaklaşık 3 hafta boyunca herhangi bir ağrı söz konusu olmazsa kanal tedavisi işlemine gerek duyulmaz. Ancak bu süre içerisinde dişlerde ağrı hissedilmesi halinde dişe kanal tedavisi uygulanması gerekir.

Kuafaj, diş için özellikle dolgu ile alakalı bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Diş tedavisi alanında her geçen gün gelişmeye devam eden yenliklere paralel olarak ortaya çıkmasından kaynaklı kullanımı da artış göstermiştir. Özellikle çürüyen dişlerin kötü bir görünü oluşturması, kuafaj tedavisine olan rağbetin artmasına neden olmaktadır. Ancak tedavi öncesinde hastaların bilgi sahibi olmak istemesi son derece normaldir. Bilgiler doğrultusunda yola çıkan bir hasta için, tedavi konusunda ilk adımı atmak çok daha kolaydır.

Çürük dişe zarar verdiğinde, kök kanal tedavisi sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca diş ağrısını hafifletmek ve enfeksiyonları gidermek için farklı tedavilere başvurulabilir. Kuafaj tedavisi yapıldıktan hemen sonra ya da kısa bir süre içerisinde dişin dolgusu yapılır. Bunun öncesinde yapılan geçici dolgu ise çıkarılır. Pulpa sonucunda ortaya çıkan sıcak ve soğuk hassasiyeti, dişte oluşan renk farklılaşması ve ağrı hissi kuafaj tedavisi sonucunda geçer. Bu şekilde yemek yiyebilmek ya da soğuk-sıcak içecekleri içmek daha mümkün bir hal alır.

Kuafaj Nasıl Yapılır?

Diş çürüklerinin diş sinirlerine ulaşmadığı durumlarda, dişe dışarıdan gelen darbelerden kaynaklı travma oluşmasında ve diş sinir yapısının enfeksiyonsuz şekilde açığa çıkması halinde kuafaj uygulaması yapmak gerekebilir. Dişte oluşan derin çürüklerde, sinirlen alınmadan ve kanal tedavisi uygulanmadan diş sinirlerinin dolgu yöntemi uygulanarak kapatılması mümkündür. Bu durumda diş üzerine ilaç uygulaması yapılarak ufak bir dolgu yapılarak dişler kurtarılır.

Kuafaj tedavisinde, dişlerde çürük ve zayıflamış olan bölümlerin uzaklaştırılmasından sonra kalan diş dokusu yapısına göre kuafaj tedavisi uygulanır. Bu tedavi yönteminde çürük dişler temizlenince dişe özel bir dolgu malzemesi yerleştirilir. Kuafaj tedavisinde iki farklı yöntem söz konusudur. Bunlardan biri direkt kuafaj tedavisi iken, diğeri direkt olarak yapılmayan kuafaj tedavisi olarak karşınıza çıkar.

Buna bağlı olarak:

  • Direkt Kuafaj Tedavisi: Bu yöntemde tedavinin direkt olarak uygulanması söz konusudur. Bunun hemen öncesinde çürük dişte temizleme işlemi yapılır. Dana sonrasında ise diş dolgusunun yapılma aşamasına geçilir. Diş dolgusunun aynı seans içerisinde yapılmasına, direkt kuafaj tedavisi ismi verilir.
  • Direkt Olmayan Kuafaj Tedavisi: Bu yöntemde ise çürük dişler temizlendikten sonra, sürekli olarak kullanılarak olan diş dolgusu aynı seans içerisinde yapılmamaktadır. Bu özelliği ile direkt tedavi şeklinden ayrıldığı söylenebilir. Bu noktada doktorun uygun gördüğü zaman dilimi çok önemlidir. Yine de en az 12 hafta içerisinde, sürekli dolgu işlemine geçilir.

Kuafaj tedavisi ile çürüklerdeki ilerlemenin durdurulması hedeflenir. Herhangi bir ağrı varsa, bu ağrının sonlandırılması hedeflenir. Dişteki eski canlılık ve çiğneme gibi işlevler tekrar kazandırılırken, bu sayede tedavi süreci sona ermiş olur.

Kuafaj Tedavisinin Amacı

Soğuk, sıcak, tatlı ve ekşi gibi besinlerin etkileşiminin dişlerde oluşturduğu hassasiyeti tedavi eden bir çeşit dolgu uygulaması ile yapılan tedavi biçimi olan kuafaj diş kaybının önüne geçen önemli bir uygulamadır. Bundan dolayı kuafaj, pulpa dokusuna ulaşımından önce yani kanal tedavisi gerektirmeyen çürüklerde öncü tedavi olarak olmazsa olmazdır. Diş sinirlerine en yakın yere konularak, üzeri dolgu malzemesi kullanılarak kapatılır. Dişlere iyi bakılması ve gereken hijyen şartlarının sağlanması durumundan 3-5 sene kanal tedavisini geciktirme özelliği vardır.

Ağrının dindirilmesi ve çürüğün büyümesinin önüne geçmek için bu tedavi yönteminin payı büyüktür. Dişe kuafaj tedavisi uygulanıp uygulanmayacağı, dişin canlılığını korumak amacıyla diş hekimi diş röntgenini gördükten sonra karar verebilir. Kuafaj dokusu sonrasında eğer hastanın ağrısı hala geçmediyse, kanal tedavisine başlamak için daha fazla beklemeye gerek yoktur.

Ağız içerisinde bulunan bakterilerden kaynaklanan bakteri plağı, şekerli ve unlu besinlerin ağızda kalan atıklarından dolayı asit oluşumuna neden olabilir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek diş minesinin bozulmasına ve sonuç olarak diş çürüğünün başlamasına neden olabilir. Bu durumda dil hekimlerinin kavite ismi verdiği oyukların ortaya çıkması kaçınılmaz olabilir.

Diş çürüklerinin başlıca sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bakteri plağı,
  • Bünyesel etkenleri
  • Karbonhidrat ağırlıklı gıdaları
  • Zaman (çürük yapan etkenlerin ağız içerisinde ne kadar zaman boyunca kaldığı)

Diş çürüğü yaşandığında diş hekimine başvurmayı gerektiren en önemli belirti çoğunlukla hassasiyet olarak kendini gösterir. Hassasiyet durumu; sıcak, soğuk, tatlı ya da ekşi besinler tüketildiğinde ortaya çıkar. Bu hassasiyetin şiddeti her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse bile, etken ortadan kalktığında ağrı geçer ve bu aşamada diş dolgu yapılarak kurtarılabilir. Kuafaj işlemi ise tam bu noktada devreye girer. Tedavi edilmeyen çürüklerde yaşanan ağrılar, belli bir süre sonra sürekli olmaya başlar. Bu durum ise çürüğün daha derin tabakalara gitmesi anlamına gelir. Bu noktada sonra artık kanal tedavisi ya da diş çekimi aşamasına gelmiştir. Geç kalındığı için hasta için uygulanabilecek başka bir tedavi yöntemi kalmamıştır.

Çürük, her zaman diş yüzeyinden başlayarak ilerleyip dentin tabakasına kadar ulaşır. Dentin, mineden daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu yüzden çürük bu tabakada daha çabuk yayılarak dentini bir burgu gibi deler ve pulpaya kadar ilerler. Ancak çürüğün ilerleme hızı, dişte dişe ve kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.

Bu çürükler için bazen çok derin bir dolgu, dişi kanal tedavisi gerekmeden kurtarmak için yeterli gelebilir. Kuafaj tedavisi bu noktada devreye girer ve dişi kurtarır. Dişin siniri ile dolgu arasında koruyucu bir bariyer olarak görev aşır. Dişi kanal tedavisi yapılarak cansız bir hale getirmek yerine, kuafaj işlemi ile kurtarmak daha sağlıklı bir seçim olabilir. Kuafaj ve kanal tedavisi arasından bir tercih yapmak gerektiğinde, kuafaj tercih etmek çok daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Ancak geç kalınmış ise o zaman diş çekimi ile kanal tedavisi arasından bir seçim yapılması gerekir. Bu noktada dişi çekmek yerine kanal tedavisi yapmak çok daha uygun olacaktır.

Dişin siniri dolgu altında canlı kaldığı ve dolguda direkt olarak sinire teması olduğu için ilk günler ve haftalarda soğuk hassasiyeti yaşanması son derece normal kabul edilir. Belli bir süre sonra ise hala soğuk hassasiyeti varsa ya da kuafaj sonrası dişte ağrılar başladıysa o zaman kanal tedavisine başlanabilir. Burada kuafajın denemesindeki temel amaç, dişi cansız hale getirmekten korumaktır.

Kuafaj Tedavisi Dentaliva’da

Kuafaj tedavisi başta olmak üzere, ağız ve diş sağlığı için gerekli olan tüm tedavi yöntemlerini ve gülüş tasarımı hizmetini bulabileceğiniz Dentaliva, söz konusu sağlıklı dişlere sahip olmak ise tek adres olabilir. Uzun yıllara dayanan hizmet kalitesi ve alanında uzman diş hekimleri ile huzurlu ve konforlu bir tedavi ortamı sunan Dentaliva kalitesini yaşamak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığında güven ve kalitenin tek adresi olan Dentaliva, ağız dolusu gülebilmeniz için ihtiyacınız olan tüm hizmetleri bünyesinde barındırır.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu