Inlay ve Onlay Nedir?
Inlay ve onlayler, yapılması planlanan dolgunun kırılabilme potansiyeli olduğu durumlarda veya genellikle yeterli miktarda diş dokusunun olmadığı durumlarda yapılan estetik restorasyonlara denir. Dişin tüm yüzeylerini kaplamaya gerek duyulmaz. Böylelikle diş dokularında kaplamaya nazaran daha az madde kaybına neden olur.
Inlay ve Onlay Arasındaki Fark Nedir?
Aralarındaki fark dişte kapladıkları alanlarla ilgilidir. Inlayler dişin daha az alanını kapsar. Dişin bir veya birden fazla tüberkülünü (tepecik) kaplayan dolgulara ise onlay denir.
Inlay ve Onlay Hangi Materyallerden yapılır?
Metal (altın), porselen ve kompozitler kullanılabilirler. Günümüzde porselen ve kompozit inlay/onlayler daha estetik olduğu için sıklıkla tercih edilirler.
Inlay ve Onlay’lerin Ömürleri Ne Kadardır?
Inlay ve onlayler uzun yıllar hiçbir değişim olmadan ağızda kalırlar ancak ağızda kalma süresi yapılan materyalin cinsine, yapıldığı dişin çiğnemedeki pozisyonuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın yediklerine dikkat etmesine ve diş hekimi kontrollerine bağlıdır.
Inlay ve Onlay’lerin Avantajları Nelerdir?
Inlay ve Onlay’ler nasıl uygulanır?
Inlay ve onlayler teknisyen ile çalışıldığından genellikle 2 seansta yapılırlar. İlk seansta çürük temizlenir ve diş restorasyonun oturması için hazırlanır. Hazırlanan dişin olduğu bölge ve karşıt bölgesinden ölçü alınır, laboratuvara gönderilir. Renk seçilir. Hazırlanan kaviteye geçici bir dolgu maddesi konur, diş kapatılır.