Bize Ulaşın

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

İstenildiği zaman takıp çıkarılabilen, dişlerin eksikliğinin giderilmesi için yapılan protezler, hareketli protez olarak adlandırır. Hareketli diş protezleri sayesinde, dişleri kesilmesine gerek kalmadan diş eksikliklerinin tamamlanması mümkün hale gelir. Diş eksikliğinde ya da tamamen dişsiz kalındığı durumlarda köprü ve implant seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiğinde, hastalar için en sık kullanılan protez diş çeşitlerinden biri de hareketli protezlerdir.

Hareket protezler, eksik kalan dişler için kullanılan çok yaygın bir tedavi yöntemi olarak karşınıza çıkar. Eksik dişlerin yerine koyabilmek amacıyla yapılan hareketli protezler, ağız boşluğunda bulunan sert ve yumuşak dokular tarafından desteklenir. Bu yöntem, sabit diş protezlerinden çok daha uygun bir maliyete sahiptir.

Hareketli protezler;

  • Kısmi Protezler,
  • Tam Protezler.

olmak üzere iki grupta değerlendirilir.

Yapay dişlerin takıldığı sakız renkli olan bir plastik reçine kullanılarak yapılan bu protezler, daimi olan dişleri tutabilmek amacıyla kullanılan alveolar, sırtın üzerine oturacak şekilde tasarlanır.

Bu protezlerin uyumu;

  • Yemek Yeme,
  • Konuşma,
  • Çiğneme

gibi doğal fonksiyonları etkileyebildiği için son derece önemlidir.

Hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılması mümkün olan hareketli protez çeşitleri; kişinin kaybetmiş olduğu diş sayısına ve bölgesine, kullanılan malzemenin yapısına göre değişiklik gösterir. Bunların 5 farklı türünü bulunur.

Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Parsiyel Protezler: Doğal dişlerin bir bölümünün yer aldığı ağızlar için en uygun olan protez çeşidi olarak bilinir. Parsiyel protezler ya akrilikten ya da tek parça döküm kullanılarak yapılır. Anca dişlere bağlanarak tutunması mümkün olan bu parsiyel protezler, tek görünümünden kaynaklı estetik bir görünüme sahip olmayabilir. Bu yüzden sıklıkla tercih edilen bir protez çeşidi olmadığı söylenebilir.

Total Protezler: Hareketli diş protezleri arasında, özellikle yetişkinler için kullanılan bu protez çeşidi, ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda kullanılır. Alt ve üst kemik dokusundan destek alarak üretilen bu protezler olarak işlevseldir. Takma diş olarak bilinen total protezler, takılıp çıkarılabildiği için rahatlık sunar.  Ayrıca genel olarak plastikten yapıldığı için, bu protezlerde zaman içerisinde renk değişikliği yaşanması muhtemeldir.

Hassas Bağlantılı Protezler: Hassas bağlantılı protezleri birden fazla diş eksikliği oluştuğunda tercih edilen bir protez türüdür. Bu anlamda tutuculuğunu ise ağızda kalan doğal dişlerden alır. Porselen kuronlar içine gizlenen küçük tutucu apareyler ile dişe tutunan çengelsiz hareketli protez çeşididir.

Diş Üstü Protezler: Ağızda yer alan birkaç doğal diş ya da kök üzerine tutuculuk sağlanarak oluşturulan bir protez türüdür.

İmmediat Protezler: Hareketli diş protezleri  arasında yer alan protezler, tüm ana dişlerin çekilmesi gereken durumlarda kullanılabilir. Hasta dişsiz kalmak istemediği durumlarda, istemsiz bir şekilde doğal dişleri çekilir çekilmez hemen takılan geçici bir iyileşme protezi olarak işlevsellik sunar. İyileşme tamamlandıktan sonra, dokular bu protezlerle uyumsuz halde geldiğinde ise hastanın daimi kullanacağı protezleri yapılmaya başlanır.

Hareketli Protezlerin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Ağız içerisinde eksik olan dişler, hem çiğneme hem de konuşma fonksiyonlarını çok ciddi bir şekilde etkiler. Bu yüzden eksik kalan dişlerin en kısa süre içerisinde yerinin doldurulması gerekir.

Bu anlamda büyük bir kolaylık sunan hareketli protezlerin sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hareketli protezler, eksik dişlerin tamamlanması konusunda en ekonomik yollardan biri olarak dikkat çeker. Söz konusu olan hareketli protezler, ağzın eski işlevini geri kazandırmakla kalmayıp, yüz şeklinin korunması konusunda da etkin rol oynar.
  • Hareketli protezlerin sunduğu bir diğer avantaj ise bazı hareketli protez tedavilerinde diş kesimine ihtiyaç duyulmamasıdır.
  • İmplant tedavisi ile kıyaslandığında, hareketli protez tedavisi çok daha hızlı bir şekilde tamamlanır.
  • Hareketli diş protezleri, hastanın beklentilerine ve ihtiyaçlarının yanı sıra, diş hekiminin tespitleri sonucunda belli durumlarda uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviye ihtiyaç duyulmasını sağlayan durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Tam dişsizlik durumu oluştuğunda,
  • Köprü tedavisinin uygulanması için çenenin arka tarafında dişin hiçbir şekilde kalmadığı durumlarda,
  • Köprü tedavisi ve implant yaptırmak istemeyen hastalarda,
  • İmplant yaptırmak için kemiğin yeterli ve uygun yapıya sahip olmadığı durumlarda hareketli protez uygulamalarına başvurulabilir.

Hareketli Protez Nasıl Yapılır?

Hareketli protez yapım aşamalarının ilk bölümü, eğer bu işlem için herhangi bir diş çekimi yapılmadıysa çekim yerlerinin tam anlamıyla iyileşmesini beklemektir. Bu süre ise çekilen diş sayısı ile kemik yapısının özelliklerine göre değişiklik gösterir. Dişlerin çekildiği yerler tam olarak kapanmadığında ve çekilen yerde boşluklar kemik ile dolmadığında, protez uyum sorununun ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Protezlerin yapım aşaması ise şu şekilde seyreder:

  • İlk olarak diş hekimi, kişiye estetik ve fonksiyonel bakımdan nasıl bir tedavi yöntemini tercih ettiğini sorar ve hangi tedavilerin kişi için en uygun seçenek olduğunu ifade eder,
  • Hareketli protez diş yapımında diş, renk, materyal ve form gibi bileşenler için mutlaka bir alternatif seçenek vardır be hasta bu konuda kendi isteğine uygun bir tercih yapabilir,
  • Protez tedavisine başlamadan önce diş hekimi, ilk muayene ile hangi protez çeşidinin kişi için en uygun olduğunu söyler,
  • Protezin giriş çıkış yolunun planlanması, rahat kullanım konforu sunabilmesi için ağız içerisinde kalan dişlerin kaplanması tavsiye edilir ve bu süreç içerisinde en doğru kaplama işlemi gerçekleştirilir,
  • Ağız içerisinde diş eti ve kemiklerde bulunan girintili ve çıkıntılı kısımlar, protezin takılma işleminin çok daha kolay olmasını sağlamak amacıyla düzeltilir,
  • Sonrasında kalan dişlerdeki diş eti problemler ve diş taşları temizlenerek ağız içi tam olarak protez için uygun bir hale getirilir,
  • En son aşamada ise özel bir macun kullanılarak ağız ölçüsü alınır,
  • Protez birkaç kez prova edildikten sonra, uygun olmayan kısımlar tekrardan gözden geçirilir,
  • Prova sonrası laboratuvarda hazırlanan protezler takılır.
  • Hareketli protezler, uygulama sonrası yaklaşık 5 ile 7 sene arasında bir kullanım ömrüne sahiptir. Protez dil, ağzın sahip olduğu anatomi ölçüsü alınarak yapılır. Ancak geçen süre zarfında ağızda oluşan bazı değişikliklerden kaynaklı tutuculuğun bozulmaya başladığı görülür. Protez yapımında kullanılan materyaller yenilen ve içilen gıdaların sahip olduğu sıcaklıktan doğrudan etkilenir. Bu durum zaman içerisinde bakteri oluşumuna neden olabildiğinden ağız ve diş hijyenin bozulmaya başladığı görülebilir.
  • Hareketli protezler, çekilen dişlerin yerine kalan diş eti ile örtülmüş durumda olan kemik yükseltisinin üzerine yapılmıştır. Ayrıca kişi kilo alıp verdiğinde, protezlerin ağız ile sağladığı uyum bozulur. Bu şekildeki protezlerin kullanımına devam etmek, kişiye hem rahatsız eden hem de ağız ve diş sağlığı açısından istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açar.
  • Hareketli, protezler, ortaya çıkan bazı durumlardan kaynaklı ağrı yaşanmasına neden olabilir. Tam protezler, desteğini çene kemiğinden alır. Özellikle ilk takıldıkları dönemde ağızda vurukların yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden ağrı yaşanması son derece normaldir. Diş hekimine giderek damağa vuruk oluşturan kısımların törpülenmesi sağlandığında ağrının geçtiği görülür.
  • Parsiyel protezlerde ise hastanın aşırı kilo alıp vermesinden kaynaklı protez ile ağız uyumunun bozulduğu görülür. Bu uyumun bozulması sonucunda ciddi vuruklarla birlikte damakta yaralar oluşabilir. Bu vuruk ve yaralar, zaman içerisinde ağrıya neden olabilir. Bu durumda ise diş hekiminin proteze besleme yapması gerekir. Yani çenenin aldığı şekle uygun şekilde protez dişin iç kısmı yeniden şekillendirilir.

Ayrıca hareketli protez tedavisinde başarılı bir uygulamaya imza atmak için üzerinde durulması gereken çok önemli bir diğer konu ise etkin bir temizlik sağlamaktır. Yemeklerden sonra hareketli protezler çıkarılarak ağız içerisinde kalan dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması ve temizlenmesi gerekir. Özellikle macunla ve diş fırçası ile temizlenen hareketli protezlerin daha uzun ömürlü olacağının bilinmesinde fayda vardır. Hareketli protezler çıkarıldığı zaman soğuk içme suyu bulunan bir kabın içerisinde bırakılması gerekir. Suyun, içerisinde herhangi bir madde ya da temizleyici konulması diş protezine zarar verebilir. Haftada en az bir kere diş temizleme tabletleri ile hareketli protezler üzerinde derinlemesine temizlik yapmak da son derece işe yarayan bir yöntemdir.

Ağız ve Diş Tedavilerinde Etkili Çözümler Dentaliva’da

Hareketli diş protezlerin fiyatları, hastaya ve yapılacak olan protez şekline göre değişiklik gösterebilir. Diş hekiminin yaptığı muayene sonrası, ücret konusu çok daha net bir şekilde ortaya çıkar. Dentaliva, hareketli protez söz konusu olduğunda bu tedavi yöntemi için her zaman uygun fiyat aralıklarını ve kaliteli hizmet anlayışını prensip edinen bir diş kliniğidir.

Ağız ve diş sağlığının güvenli ve ihtiyaca yönelik tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi hastalar için çok önemlidir. Aksi takdirde beklentileri karşılayan tedavi yöntemleriyle çok sağlıklı ve estetik görünüme sahip bir ağız ve diş sağlığına sahip olmak mümkün olmayacaktır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve hastalarına verdiği değer sayesinde çok daha güzel bir gülümsemeye sahip olmanızı hedefleyen Dentaliva bu alanda en iyisi olarak hizmet vermeye devam eder. Ağız ve diş sağlığınıza en az sizin kadar özen gösteren alanında uzman diş hekimleri ve uzman personelleri ile yuva sıcaklığında en güvenilir tedavi yöntemlerini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığında nitelikli hizmet söz konusu olduğunda Dentaliva ihtiyacınıza yönelik tedavi planlamaları ile en güzel gülümsemelere sahip olmanızı sağlamaya devam ediyor.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu