Aslında çıkma zamanı çoktan gelmiş olmasına rağmen çene kemiği içerisinde gömülü bir şekilde kalan dişlerin, diş ve çene kemiğinde şiddetli ağrıya neden olabildiği bilinir. Komşu dişlerin gömülü kalmasını ya da çürümesini sağlayabilen gömülü dişlerin ortodonti bir tedavi yaklaşımıyla çekilmesi gerekir. Ortodonti tedavinin yeterli olmadığı şiddetli ağrı veren yarı gömülü dişlerin lokal anestezi kullanılarak gömülü diş ameliyatı yapılması gerekebilir.
Gömülü dişler, sürme zamanı gelmiş olmasına rağmen hala çene kemiğinin içinde kalarak konum alamayan dişlere verilen isimdir. Genellikle her hastaya göre farklılık gösteren bir durum olsa bile alt 20 yaş dişi, üst 20 yaş dişi ve köpek dişler, küçük azı dişleri en çok gömülü olan dişler olarak bilinir. Ancak diğer komşu dişlerinde zaman zaman gömülü kaldığı söylenebilir.
Dişlerin gömülü kaldığına işaret eden belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilir:
Dişlerin gömülü kalmasını tetikleyen pek çok faktör bulunur. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
Hastaların en fazla merak ettiği ve zaman zaman endişelenmesine sebep olan konu gömülü dişlerin nasıl çekildiğidir. Gömülü dişler eğer hastanın fonksiyonunu ve estetik olarak görüntüsünü olumsuz anlamda etkileyecek düzeyde ise mutlaka ortodonti açıdan kontrol edilmeli ve gerekirse en kısa süre içerisinde ortodonti tedavisi uygulanmalıdır. Bu sayede gömülü dişin ağız içinde yarattığı fonksiyon eksikliği ve estetik açıdan olumsuz durumu ortadan kalkar. Dolayısıyla gömülü dişin yaratması muhtemel zararların önüne geçilmiş olur.
Eğer gömülü diş ortodonti olarak tedavi edilemeyecek bir noktada ise alternatif tedavi yöntemlerini değerlendirmekte fayda vardır. Bu alternatif tedaviler dişin cerrahi olarak çekilmesi ve belirli rutin aralıklarla yerinde bırakılarak takip edilmesi olabilir.
Gömülü dişlerin kendiliğinden çıkması dişlerin kemik içindeki konumun ile doğru orantılıdır. Bazı zamanlarda dişin kemik içindeki yerine bağlı olarak gömülü dişlerin kendiliğinden çıktığı görülebilir. Hasta için rahatsızlık hissi yaratan gömülü dişler, yandaki komşu dişlere baskı yaparak çene kemiğinde ağrı ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca gömülü dişin konumuna bağlı olarak komşu dişlerde çürüklerin meydana geldiği görülebilir.
Köpek dişleri ve azı dişleri de bazen damakta gömülü olarak kalabilir. Bu durumlarda dişleri, dişin altında kalan et ve çene kemiğini iç kısmında yer alır. Gömülü şekilde kalan köpek dişleri çoğunlukla ağız boşluğuna ulaşmakta sıkıntı yaşar. Üst çenede gömülü vaziyette kalan köpek dişleri, genel olarak damakta kendine bir yer edinmiştir ve ağızda bulunurlar.
Gömülü olarak kalan köpek dişlerinin tedavisi için de pek çok farklı alternatif yol geliştirilmiştir. Gömülü köpek dişi ortodonti hareketleri uygulanarak sürdürülebilir ya da cerrahi bir operasyonla çekilebilir. Gömülü köpek dişin konumu, hastanın bu aşamada ortodonti bir tedavi görmek isteyip istememesi, gömülü köpek dişin sürdürülebilmesi için ağız içinde yer olup olmaması gibi unsurlar tedavi sürecinde belirleyici önemli rol oynar.
Hastalarda endişeye sebep olan en önemli aşama gömülü dişlerin nasıl çekildiğidir. Gömülü dişin bulunduğu bölge lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur ve dişin üst kısmında yer alan kemik dokusu kaldırılarak diş çekimi gerçekleştirilir. Gömülü diş çekiminin ardından yaklaşık 7-10 gün sonrasında dikişler alınır. Gömülü diş çekimi yapılan hastanın sistemik hastalıkları, yaşı, ağız hijyenine verdiği önem gibi etkenler bu sürenin değişmesine neden olabilir.
Özellikle gömülü 20 yaş dişlerinin çekilmemesi durumunda diş köklerinde erime, ikinci büyük azı dişlerde çürük ve apse gibi sorunlarla karşı karşıya kalması muhtemeldir. Uzun süre ihmal edilmesi durumunda çene kemiği içerisinde kistler oluşturarak diğer komşu dişlerin kaybına ve çene kemiğinde olası bir kemik erimesine neden olabilir. Gömülü diş çekimi sonrası doğru uygulamalarla normal yaşama hızlı bir dönüş sağlanabilir. Bunun için diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları göz önünde bulundurarak hareket etmekte fayda vardır. Gömülü diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar başlıca şu şekilde sıralanabilir:
Gömülü diş çekimin zorluğu ve süresi, dişin kemik içerisindeki yerine göre farklılık gösterebilir. Gömülü diş çekilirken bölgede çevre kemik dokulara baskı yapılmasından kaynaklı ağrı, şişlik ve morarma görülmesi son derece normal kabul edilir. Uzman diş hekiminin yönlendirmelerine uyulduğu takdirde en kısa zamanda ağrı ve morluklar geçecektir.
Gömülü dişler, tamamı çene kemiği içerisinde kalabileceği gibi aslında doğru konumda yer alıp üzerinde yumuşak doku olmasından kaynaklı görünmeyebilir. Bu dişlerin bir kısmının ağız içinde görülmesi ve kalan kısmının diş etinin alt bölgesinde kalmış olması durumu ise yarı gömülü diş olarak nitelendirilir. Dişlerin gömülü kalmasına neden olan pek çok etken vardır. Bu sebeplerden bazen bir tanesi, bazen birden fazlası aynı anda etki edebilir. Gömülü dişlerin kişinin hayatını olumsuz etkilemesi durumu diş hekimi tarafından analiz edildikten sonra, uygun şartlar sağlanır ve gerek görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden gömülü diş çekimi operasyonu gerçekleştirilir.
Ağız ve diş sağlığı rahat bir gülümseme ve kişinin kendini özgüvenli hissedebilmesi açısından son derece önemlidir. Doğru bakım yapılmayan dişler kolay şekilde çürüyebilir ve ağızda sağlıklı yer alan dişlere zarar vererek istenmeyen diş kayıplarına varan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığının rutin bakımları ve diş hekimi muayenesiyle kontrol altında tutulması gerekir. Bu noktada diş kliniği seçiminin dişlerinize ve kendinize yapacağınız en büyük iyilik olduğunu ve sizi rahatlatan bir diş hekimine başvurmanın diş muayenesinin yarattığı tedirginliği yok edebilecek derecede etkili olduğunu unutmamalısınız.
Dentaliva bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarına hizmet anlayışını bulabileceğiniz profesyonel bir diş kliniğidir. Alanında uzman diş hekimlerinin görev yaptığı kliniğimizde güler yüz, konfor ve hasta memnuniyeti ön planda tutularak etkin bir hizmet anlayışı benimsenmiştir. Uzman personel ve diş hekimleriyle kendi evinizin rahatlığında diş bakımı ve tedavisine erişebileceğiniz bir konfor alanına sahip olmak ve ağız dolusu gülmenin verdiği hazzı deneyimlemek için Dentaliva’ya uğramadan karar vermeyin. Dentaliva, herkes rahatlıkla gülebilsin diye kaliteyi güler yüzle sunmaya devam ediyor.