Bize Ulaşın

Geçici Dolgu Nedir, Nasıl Yapılır?

Geçici Dolgu Nedir, Nasıl Yapılır?

Geçici dolgu çürümeye yüz tutmuş dişlerin çekilmesine gerek kalmadan, işlevini yerine getirebilmesi için çözüm olarak kullanılır. Geçici bir çözüm olarak kullanılan bu yöntem, genetik faktörler, şekerli içecekler, sıcak ve soğuk yiyecekler, yeterli şekilde yapılamamış diş bakımları yüzünden çürümüş dişler için kullanılan bir ön tedavi şeklidir. Bu dolgular çürümüş dişe yapılması gereken işlem tamamlanıncaya kadar, hastanın sorunsuz bir süreç geçirmesini sağlamaktadır. Bu işlem gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra diş çürüğünün temizlenerek, açılan kanalın içerisini bu kanalı doldurmak için hazırlanan karışımla doldurulması ile yapılmaktadır.

Geçici Dolgu Nedir ?

Geçici dolgu dişte kısa bir süre kalacağından veya geçici bir çözüm olarak kullanılacağından geçici dolgu malzemeleri olan çinko, cam iyonomer ve çinko fosfat kullanılarak yapılan bir dolgu türüdür. Kullanılan bu malzemeler ağızdaki tükürükle birlikte sertleşmekte ve bu şekilde geçici dolgunun sabitlenmesini sağlamaktadır.

Geçici ve kalıcı dolgu arasında dikkat çeken en önemli farklardan biri ise kalıcı dolgunun dişin rengiyle aynı olması ve fark edilmiyor olmasıyken geçici dolgunun beyaz, siyah, pembe ve mavi gibi renklerde olmasıdır. Bu dolgular genellikle hızlı bir şekilde yapılması ve çıkarılması sayesin de kalıcı dolgunun kullanılmadığı alanlarda tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Çünkü diş etleri ve diş tipiniz çok hassas ise direkt kalıcı dolgu yapılamaz. Bu sebeple diş hekiminiz dişinize, ilaçlı olan bu geçici dolguları uygulamalı ve dişlerinizi rahatlatarak iyileşmesini sağlamalıdır. Sonrası için belirlediği bir tarihte ihtiyacınıza göre bir tedavi uygulanmalıdır.

Kanal tedavisine ihtiyaç duyulan dişler için ayarlanan seans günlerine kadar geçici dolguları kullanarak, yiyeceklerin kanal tedavisi yapılacak olan dişe zarar vermesi önlenir. Böylelikle kişilerin ağız içi rahatlığı ön planda tutulmuş olur. Diş kaplamasının yapılacağı durumlarda oluşan zaman dilimi aralığında da geçici dolgu uygulanarak diş korumaya alınmış olur.

Geçici Dolgu Nasıl Yapılır ?

Geçici dolgu yapım işlemi, uzun süre de yapılacak bir işlem değildir. Bu işlem genel olarak 30 ila 40 dk arası sürmektedir. Kalıcı dolguya oranla daha pratik bir şekilde uygulanan bir işlemdir.

  • Bu işlem yapılırken önce iğne yada uyuşturucu solüsyonlar kullanılarak, diş eti ve çevresi uyuşturulur. Bu şekilde hastaların yapılacak işlem sırasında, herhangi bir ağrı ve acı his setmesi önlenir.

  • Alanında uzman olan diş hekimi tarafında, bu işlem için kullanılan matkap yardımıyla geçici dolgunun uygulanacağı dişteki çürük temizlenir ve böylece bir kanal açılır.

  • Hazırlanan geçici ve ilaçlı dolgu karışımı, bu kanala dökülür ve üzerine bastırılarak eşit bir şekilde dağılması sağlanır.

  • Son olarak tamamlanan dolgunun üzeri düzeltilerek,hastaya rahatsızlık verebilecek pürüz ler ortadan kaldırılır.

Geçici Dolgu Çeşitleri

Geçici dolgular iki çeşitte incelenmekte ve bu malzemeler kullanılarak yapılmaktadır.

Cam İyonomer Dolgular

Cam iyonomer dolgularda, ışık kullanarak sertleşme ihtiyacı duyulmamaktadır. Geçici dolgu yön temlerinden biri olan bu dolgu çeşidi, ışık kullanılmadan sertleşebilen yapısı sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir. Cam iyonomerler poli asidik ve cam tozunun bir araya getirilmesi ile oluşmaktadır. Özellikle dişin yakınındaki çürüklere uygulanacak tedavilerden önce uygulanan geçici dolgulardan biridir.

Kompozit Reçine Dolgular

Kompozit reçineler dişlerin renk tonuna yakın bir beyaz renge sahip olan geçici dolgulardır. Bu malzeme, dişe uygulandıktan sonra bir ışıkla sertleştirilir. Bu dolgu çeşidi doğal diş yapısına uygun olması sebebiyle, sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat kalıcı dolgulara oranla daha az dayanıklıdır.

Geçici Dolgunun Bakımı Nasıl Yapılır ?

Geçici dolgular uzun süre bir kullanım ömrü sunmadığından uygulanan işlem sonrasında ekstra bir özen ve dikkat gerekmektedir. Aksi takdirde, bu işlem boşuna yapılmış olacak ve tekrarlanma sı gerekecektir.

  • Geçici dolgu işlemi yapıldıktan sonra hekiminizin size önerdiği saat diliminden sonra bir şeyler yiyip içmelisiniz.

  • İşlemden sonra diş fırçalarken yada diş ipi kullanırken, olabildiğince hassas ve kibar dav ranılmalıdır. Bununla birlikte dolgunun üstünde kesinlikle dilinizi gezdirmemelisiniz. Böyle bir durumda, dolgu zarar görecek ve düşecektir.

  • Geçici dolgu işlemi sonlanana kadar yağlı, asitli yada şekerli olan yiyecek ve içecekler den mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

  • En son olarak geçici dolgu işlemi uygulaması yapıldıktan sonra ağrı oluştuğu takdirde doktorunuzla görüşmeli ve uygun olan ağrı kesicilerle, ağrınızı hafifletmelisiniz.

Geçici Dolgu Düşer Mi ?

Geçici dolgular kalıcı dolgular kadar sağlam ve dayanıklı olmaması sebebiyle, bazı zamanlarda düşme gibi durumlar yaşanabilmektedir. Geçici dolgu yapılırken kullanılan malzemeler sert yiyecekler yemek yada şiddetli bir şekilde çiğneme gibi durumlarda düşebilmektedir.

Yetersiz uygulamaya bağlı olarak değişen geçici dolgu düşmesi ise yapılan dolgunun yeterli bir şekilde dondurulmaması gibi durumlardan kaynaklanarak, meydana gelmekte ve işlemin tekrarlanması gerekmektedir.

Geçici dolgular, kalıcı ve uzun ömürlü bir tedavi yöntemi değildir. Bu sebeple uzun süreli kullanımlarda aşınabilir ve bozulabilir.Bu dolguların ömrü, kişinin ağız içi bakımına ve malzeme türüne gö re değişiklik göstermektedir. İşte bu nedenle diş hekiminizin önerilerine kulak vermek, olası bir dolgu düşmesini engelleyecek böylelikle, dolgunuzun daha uzun süreli kullanılmasını sağlayacaktır.

Geçici Dolgu Fiyatları

Geçici dolgu dişte kısa süre kalacağından, kolay çıkarılabilen malzemeler kullanılarak yapılan bir dolgu çeşididir. Bu dolgu işlemi uygulaması yapılmadan önce merak edilen ise bu uygulamanın fiyatıdır. Geçici dolgu işlem sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi, uygulamanın yapılacağı klini ğin bulunduğu bölge ve uygulamanın yapılacağı diş sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Geçici dolgu fiyatları, yukarıdaki bu koşullara göre belirlenmekte ve bu doğrultuda şekillenmektedir. Fiyat ve kalite doğru orantılı olarak ilerlemekte ve böylelikle her bütçeye uygun geçici dolgu uygulaması işlemi bulunabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Geçici diş dolguları maksimum 30 gün dayanırken, kalıcı dolgular ise 7 ila 10 yıl arası çok iyi bakıldığı takdirde ise 15 yıla kadar dayanabilmektedir.

Dişlerde bulunan derin çürükleri kanal tedavisi yoluyla tedavi etmek gereken durumlarda, zaman dilimi uzun olan seans aralarında kişinin hayat kalitesini düşürmemek adına uygulanan işlemlerdir.

Bu dolguların dayanma süresi kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterse de, en fazla 30 gün dayanabilecek şekilde yapılmaktadır.

Geçici dolgular uygulama yapıldıktan sonra çıkarılmak istendiğinde, alanında uzman hekimler tarafından çıkarılmaktadır.

Geçici dolgular kolay yemek yenmesi amacıyla işlem yapıldıktan kısa bir süre içerisinde, donar ve katılaşır. Bununla birlikte, ağız içindeki tükürükle çok daha dayanıklı bir hâle gelmektedir.

Geçici dolgular,uygulanacak asıl tedavi öncesinde dişi korumak amacıyla uygulanan bir yön temdir. Uygulama aşaması 30 ila 40 dk arası sürmektedir. İşlem uygulaması yapıldıktan sonra geçici dolgunun dayanma süresi ise yaklaşık 30 gün olmaktadır.

Gümüş amalgam dolgular 15-20 yıl dayanırken, altın dolgular 20-30 yıl arasında dayanmaktadır. Bununla birlikte kompozit olan dolguların dayanma süresi ise 7-10 yıl arasında değişmektedir.

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu