Bize Ulaşın

Fissur Örtücü Nedir, Neden Yapılır?

Fissur Örtücü Nedir, Neden Yapılır?

Yemekleri daha rahat çiğneyebilmemizi sağlayan diş üzerindeki boşluk veya çukur şeklindeki oluşumlara fissür denir. Diş çürüğü çoğu zaman bu çukurlar üzerinde başlar. Diş aşısı olarak da bilinen fissür örtücü uygulamasıyla bu boşluklar sıvı bir karışım ile kaplanır ve bu maddenin sertleşmesi beklenir. Diş çürüklerini önlemek için fissür üzerinde oluşturulan bu koruyucu katman özellikle küçük yaştaki çocuklarda tercih edilir.

Fissür örtücü uygulaması çoğunlukla azı dişlerine, yani ağzın arka tarafında bulunan ve çiğneme görevini üstlenen dişlere uygulanır. Boşluk üzerinde yemek artıklarının kalması ve bakterilerin bu bölgeye tutunmasının engellenmesiyle erken diş çürümesi ve muhtemel diş hassasiyeti oluşumu önlenir.

Fissür örtücüler genellikle florür içeren bir dolgu maddesinden oluşur. Şeffaf veya beyaz renkte olabilirler.

Hızlı ve acısız uygulanabilmesi nedeniyle genellikle çocuk yaştaki hastalara önerilir. Dentaliva olarak bizler bu alanda da hastalarımıza hizmet sunuyor ve çocukların gülümsemelerini uzun süre koruyabilmelerini sağlıyoruz.

Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılabilir?

Bu diş tedavisi çoğu zaman aşağıdaki yaş gruplarına önerilir:

  • 6 yaş ve üzeri çocuklar
  • Ergenlik çağına girmiş gençler

Büyümesini tamamlamış tüm azı dişlerine dakikalar içerisinde uygulanabilen fissür örtücü, özellikle dişinin üzerinde çok büyük boşluklar olan çocuklar için önerilir. Bu boşlukları etkin şekilde temizleyebilmek, plak ve bakteri oluşumunu engelleyebilmek düzenli diş fırçalamasına rağmen bile zor olabilir. Burada devreye fissür örtücü uygulaması girer ve gayet başarılı koruma sağlar.

Ancak tüm çocukların veya tüm dişlerin fissür örtücüye ihtiyacı da olmayabilir. Burada doktorunuzun öneri ve yönlendirmesi doğrultusunda hareket etmeniz önerilir.

Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?

Oldukça basit bir uygulama olan fissür örtücü işleminde diş hekiminiz aşağıdaki adımları izleyecektir:

  • Diş temizlenir ve durulanır
  • Yüzeye sürülecek koruyucu sıvı karışım hazırlanır
  • Karışımın sertleşip diş çukuruna tutunması için güçlü bir ışık tutulur
  • Isırma kontrol edilir ve fazladan karışım sürülmüşse bu törpülenerek alınır
  • Bazı fissür örtücülerde kurutma işlemi için herhangi bir ışık tutulması gerekmez
  • Hastaya anestezi uygulanması gerekmez

Fissür Örtücü Uygulamasının Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fissür örtücü uygulandıktan ve hasta taburcu edildikten sonra diş temizliğine her zamanki gibi devam etmek önem taşır. Örtücü uygulaması sonrasında dişleri temizlemenin çok daha kolay olduğunu fark edebilirsiniz. Zaman içerisinde çiğnemeden ötürü fissür örtücünün aşınması gayet olağandır.

Fissür Örtücü Uygulamasının Çocuk Sağlığına Zararı Var Mıdır?

Diş çürümelerini engellemek için etkili ve basit bir yöntem olarak karşımıza çıkan fissür örtücüler, fırçalaması zor olan diş boşluklarını kapatarak dişlerin daha rahat temizlenmesini sağlar. Ekstra koruma kalkanı olarak tanımlayabileceğimiz bu yöntemde anestezi uygulanmadığı gibi hasta hiçbir şekilde acı da çekmez.

Bu nedenle çocuk sağlığına herhangi bir zararı veya riski olmadığını söyleyebiliriz. Ancak zaman içerisinde fissür örtücülerin yenilenmesi gerekebilir. Rutin olarak kontrol ziyaretlerinizi gerçekleştirdiğinizde Dentaliva’nın uzman diş hekimleri size fissür örtücünün durumu hakkında bilgi verip yenilenmesi gerekip gerekmediğini söyleyecektir.

Fissür Örtücü Uygulaması Ne Kadar Dayanır?

Normal şartlar altında fissür örtücüler yıllarca dişleri korumaya devam eder. Çok sert nesneler çiğnendikçe fissür örtücünün aşınması söz konusu olabilir. Ancak bu da gayet normaldir. Bu gibi durumlarda koruyucunun tazelenmesi işlemini diş hekiminiz önerebilir.

Kişiden kişiye göre, yemek yeme alışkanlığına göre fissür örtücü uygulamasının ömrü değişiklik gösterecektir

Fissür Örtücü Hangi Dişlere Yapılır?

Alt ve üst çenenin en arka tarafında bulunan azı dişlerinde fissür olarak da bilinen geniş boşluklar yer alır. Bu boşlukların bulunduğu konum itibariyle temizliği zor olabildiği için ağız sağlığını korumak güçleşir. Yemek kalıntıları ve plak oluşumuna sebebiyet verebildiği için uzmanların önerdiği fissür örtücü, azı dişleri harici üzerinde çukur oluşumu olan tüm dişlere uygulanabilir.

Genellikle çocukların 6 ve 12 yaşında çıkardıkları azı dişlerine uygulanıyor olsa da, yan kesici dişlere de fissür örtücü işlemi uygulanabilir. Dişleri çok kolay çürüyebilen bazı çocuklarda bebeklik dişleri için dahi bu koruyucu katman başarılı sonuç verir.

Fissür Örtücü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu soruya “Dakikalar içerisinde” diye cevap verebilmek mümkündür. Çok hızlı uygulanabilen bu tedavi yönteminde ilk önce diş tüm yemek artıklarından temizlenir ve koruyucu katman sürülmeden önce kurutulur. Fissür örtücünün istenen etkiyi verebilmesi için diş çok iyi kurutulmuş olmalıdır. Bu noktada pamuk bezlerden de yardım alınabilir.

Fissür örtücü karışım diş üzerindeki boşluğa uygulandıktan sonra katılaşmasını hızlandırmak için dişe mavi ışık tutulur. Bazı karışımların katılaşması içinse bir süre beklemek yeterli olacaktır. Bu aşamada diş hekiminiz sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin size bilgilendirme yapacaktır.

Fissür Örtücü Uygulaması Yapılmasa Da Olur Mu?

Önleyici bir tedavi yöntemi olarak tanımlayabileceğimiz fissür örtücü uygulaması her çocuk için mutlaka gerekli değildir. Hastanın yaşı, diş çürükleri, ağız sağlığının genel durumu gibi kriterler değerlendirildikten sonra diş hekiminiz tarafından önerilmesini beklemeniz tavsiye edilir.

Diş Dolgusu İle Fissür Örtücü Uygulamasının Arasındaki Fark Nedir?

Dişleri normal şekil, görünüş ve işlevine geri kavuşturmak için uygulanan diş dolgusu ile fissür örtücü uygulaması birbirinden çok farklıdır. İkincisinde azı dişleri üzerindeki boşluklar ilerde oluşması muhtemel çürükleri önlemek için sıvı bir madde ile kapatılır. Ancak her iki tedavi yönteminde de reçine ve cam iyonomer gibi birbirine benzer ham maddelerin kullanıldığı da bir gerçek.

Fissür Örtücü Uygulaması Anestezi Gerektirir Mi?

Hayır, fissür örtücü uygulaması tamamen acısızdır ve bu sebeple hastaya anestezi uygulanması gerekmez. Bazı vakalarda azı dişleri üzerindeki boşlukların törpü ile rütuşlanması gerekebilir. Fakat bu da diş minesi üzerinde gerçekleşeceği için acı hissedilmez, hassasiyet oluşmaz ve lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Fissür Örtücü Tedavisi Pahalı Mı?

Sanılanın aksine fissür örtücü, dolguya kıyasla daha uygun maliyetli bir çürük önleyici uygulamadır. Eğer çocuğunuzun bu tedaviye ihtiyacı varsa Dentaliva olarak size gerekli tedavi planını sunmaktan memnuniyet duyarız.

Fissür Örtücüler Diş Çürükleri İçin Kesin Çözüm Müdür?

Hayır, değildir. Her ne kadar fissür örtücüler diş üzerindeki çukur şeklindeki oluşumları kapatıyor olsa da dişin geri kalan bölgelerinde (Özellikle iki diş arasında kalan yerlerde) çürüme gözlemlenebilir. Her gün en az iki defa dişleri fırçalayarak, sağlıklı bir diyet programını takip ederek genel itibariyle ağız sağlığını korumayı başardığınız takdirde çürük oluşumunu önemli ölçüde engelleyebilmeniz mümkündür.

Öte yandan fissür örtücüler zaman içerisinde aşınabilir, dibe doğru çökebilir ve kırılabilir. Bu da bakteri ve yemek parçalarının koruyucu katmandan aşağıya inebileceği anlamına gelir. Düzenli diş hekimi ziyaretleriyle mevcut fissür örtücülerin genel durumunu kontrol etmeniz bu yüzden önem taşır.

Yetişkinlerin Dişlerine De Fissür Örtücü Uygulaması Yapılabilir Mi?

Tüm yaş grupları fissür örtücü uygulamasından faydalanabilir. Özellikle dolgu gerektirmeyen, ancak üzerinde çok büyük çukur oluşumu gözlemlenen azı dişlerini fissür örtücü ile kaplamak çürük oluşumunu engellemede etkili sonuç gösterir.

Fakat dişleri henüz yeni geliştiği için ve daha çok çürüme riski taşıdığı için fissür örtücü uygulamasının genellikle 6-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulandığını söyleyebiliriz.

Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Diş üzerindeki sert tabakanın hasar görmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz diş çürükleri, zaman içerisinde ciddi diş ağrılarına yol açabilen ve bir an önce tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Aksi takdirde enfeksiyon ve nihayetinde dişin kaybedilmesi gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Ortaya çıkma sebepleri arasında ağızda bakteri oluşumu, çok fazla abur cubur ve şekerli içecek tüketiminin yanı sıra diş temizliğini aksatmak sıralanabilir.

Tüm dünyada en yaygın görülen sağlık problemlerinin başını çeken diş çürükleri özellikle çocuk, ergen ve yaşlı bireylerde ortaya çıkar. Ancak dişi olan herhangi birinin diş çürüğünden mustarip olması mümkündür, buna bebekler de dahildir.

Eğer diş çürükleri tedavi edilmezse daha da büyürler ve dişin daha dip katmanlarına nüfuz ederler. Dentalive olarak bizler bu noktada düzenli diş hekimi kontrolü, diş fırçalama alışkanlığı edinme ve beslenme programında değişiklik gibi önerilerle çürükleri önleyerek hastalarımızın hayat kalitesini yükseltebileceğine inanıyoruz.

Dişlerde çürük oluşumunun belirtileri ise çürüğün oluştuğu yere ve büyüklüğüne göre değişir. Eğer çürük henüz yeni oluşuyorsa bir belirti göremeyebilirsiniz. Fakat çürük dişe yayıldıkça aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Diş ve baş ağrısı
  • Dişte hassasiyet
  • Tatlı, sıcak veya soğuk içecek tüketirken hissedilen ağrı
  • Diş üzerinde gözle görülebilecek boşluk ve çukurların oluşumu
  • Kahverengi, siyah ve beyaz renkli alanların dişte gözlemlenmesi
  • Yiyecekleri ısırırken ortaya çıkan diş ağrısı

Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Çocuk veya yetişkin fark etmeksizin kişilerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen diş çürüklerini önlemek için uygulayabileceğiniz bazı tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzını benimsemek
  • Bol şekerli gıda ve içecekleri mümkün mertebe az tüketin. Çay ve kahve gibi içeklerde şeker kullanmayı bırakın.
  • İki öğün arası şekerli atıştırmalardan uzak durun. Eğer illa tatlı yemeniz gerekiyorsa yemeğin hemen ardından tüketin.
  • Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayın ve bir kere gargara yapın. Ağız sağlığınızı bu şekilde korumuş olacağınız gibi, zararlı bakteri oluşumunu da önleyebilirsiniz. Unutmayın, her ne kadar dişinizi fırçalamış olsanız da dişlerinizin arasında bakteri, şeker ve asit kalmaya devam edebilir. Bu yüzden gargara yapmanız mutlaka önerilir.
  • Florür içerikli diş macunu kullanın. Bu madde dişinizi aside karşı korumanıza yardımcı olur.
  • Yemek sonrası şekersiz sakız çiğnemek tükürük salınımını artırarak ağız kuruluğunu önler. Tükürük dişlerinizin kurumasını ve çürük oluşumunu engelleyecektir. Aynı şekilde bol miktarda su tüketmek de tükürük oluşumunu arttıracaktır. Günde 6-8 bardak su tüketimi genel anlamda sağlığınız için de iyidir.
  • Özellikle azı dişlerinizin üzerinde büyük boşluklar varsa ve bu boşluklara yemek artıkları giriyorsa fissür örtücü tedavisi almanızda fayda var. Yemekleri ısırmayı kolaylaştıran bu çukurlar bakteri oluşumu için ideal yerlerdir.
  • Bebeklerin diş sağlığını korumak için gece yatmadan önce kuru ve yumuşak bir bezle dişlerini temizlemenizde fayda olacaktır.
İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu