Bize Ulaşın

Diş Taşı Neden Oluşur? Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Neden Oluşur? Nasıl Temizlenir?

Diş taşı, sert bakteri ve mineral birikintisi oluşmasına verilen isimdir. Halk arasında yaygın olarak tartar ismiyle de bilinmektedir.

Gündelik diş bakımına dikkat etmediğinizde diş taşı sorunları ortaya çıkabilmektedir. Dişlerinize ve ağız bakımınıza yeterli özeni göstermediğiniz, periyodik bakımlarınızı yaptırmadığınız sürece dişlerinizde bakteri plakaları oluşabilir. Bu bakteri plakaları, yani diş taşları oldukça sağlıksız bir görünüme neden olmaktadır. Diş taşı oluşumunda dişlerin hem ön yüzeylerinde hem de arka yüzeylerinde sarı lekeler oluşabilmektedir. Bu da ağız sağlığınızın yanı sıra estetik açıdan da son derece problemli bir durumu ortaya çıkacaktır.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Diş taşları,dişlerin ön yüzeylerinde, arka kısımlarında ve protezler üzerinde görülebilmektedir. Bakteri plakalarının oluşumunda etkili olan bu diş taşları; dişinizde sarı ve kahverengi lekelere neden olabilmektedir. Bu durumun daha fazla yayılmaması ve estetik kaygıları giderebilmek adına tedavinin kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.

Diş taşı oluşumunda en etkili unsur, mikro bakteriyel besinlerin dişlerinizin yüzeyinde birikmesidir. Bu besinler diş yüzeylerinde birikmensin en önemli sebebi ise periyodik ağız ve diş sağlığı bakımlarınızı yapmıyor olmanızdan kaynaklanmaktadır. Özellikle dişlerin fırçalanmaması ve diş ipinin kullanılmaması bu sorunu ortaya çıkarabilmektedir.

Ağız ve diş bakımınızda yapacağız ihmaller iki haftalık kısa bir sürede diş taşına neden olabilmektedir. Diş taşına dönüşen besinler arasında genellikle bol şekerli ürünler yer almaktadır. Bu sebeple bu ürünlerin tüketimine dikkat etmekte fayda vardır.

Diş taşı oluşumu, tedavisi yapılmadığı müddetçe ileri zamanlarda çok daha ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu sebeple eğer diş taşınız varsa, derhal bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş taşı oluşumunda belirli sebepler vardır. Bu sebeplerin başında ise ağız ve diş sağlığı bakımlarının doğru ve düzenli biçimde yapılmaması gelmektedir. Bunun yanı sıra bu bakı sırasında diş ipinin kullanılmaması da diş taşı oluşumunun önde gelen sebepleri arasındadır.

Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesi de diş taşına oluşumuna neden olan faktörler arasındadır. Bunun yanı sıra tükürüğün yapısı da bu sorunlara yol açabilir. Diş taşları genellikle tükürüğün yoğun olarak biriktiği yerlerde görülür. Bunun yanı sıra ağız içinin ve diş arkalarının doğru ve yeterli biçimde fırçalanmaması da diş taşı oluşumuna sebep olan faktörler arasındadır.

Diş Taşının Zararları

Diş taşı oluşumu estetik bir sorunun yanı sıra aynı zamanda hayatınızı etkileyecek bazı problemlere de yol açabilmektedir. Diş taşları ağızda kötü bir koku oluşmasına neden olur. Bu durum tedavi edilmediği sürece diş iltihaplarına neden olabilmektedir.

Diş taşları, çürüklerin oluşumunu artırabilmektedir. Bunun yanı sıra diş taşlarının yoğun olduğu yerlerde diş eti çekilmesi ve dişlerin arasında boşluklar oluşabilir. Bu boşluklar diş taşı ile hızla kaplanabilmektedir. Bunun yanı sıra diş taşları, diş eti iltihaplarına da neden olabilmektedir. Diş etleri sürekli şekilde temizlense dahi eski görüntüsüne kavuşması uzun bir zaman alır.

Bunların yanı sıra diş taşları, dişlerin arkasındaki kemiklerde kayıplar olmasına neden olabilmektedir. Yine dişlerdeki hasarları sakladıkları için tedavinin gecikmesine de neden olabilmektedir.

Diş Taşları Nasıl Temizlenir?

Diş taşları size birçok zarar verebilir. Bu sebeple oluşmaması açısından önlem almanız en iyisidir. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş oluşumlarını engelleyebilir.

Bunun yanı sıra altı ayda bir kez diş hekiminize muayene olmak da diş sağlığınız açısından olumlu olacaktır. Diş taşı temizliği ağız bakımı açısından oldukça faydalı olmakla birlikte florür içeren günlük bir diş macunu kullanmanın yerini de tutmayacaktır.

Diş hekiminiz, günlük ağız bakımınıza ve diş sağlığınıza katkısı bulunması açısından, plakların uzaklaştırılmasında yardımcı olan sodyum bikarbonat içeren bir diş macunu kullanmanızı tavsiye edebilir.

Diş hekimleri, temizlik işleminde ilk olarak diş taşını kazımaktadır. Bu işlem çoğunlukla ultrasonlu cihazların yardımıyla tamamlanmaktadır. Sonrasında ise dişler parlatılmakta ve pürüzsüzleştirilmektedir. Parlatma işleminde kalan plaklar temizlenerek dişin daha estetik ve sağlıklı bir görünüme kavuşması sağlanır. Bu işlem estetik görünüm açısından önemli olduğu kadar plak oluşumuna karşı da yardımcı olmaktadır.

Diş taşı temizliği oldukça kolay bir işlem olmasına karşın, oluşumunu engellemek ağız sağlığınız açısından en iyisi olacaktır.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu