Bize Ulaşın

Diş Taşı Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Diş taşları, dişlerin yüzeyinde sertleşmiş plak ve mineral birikintilerine verilen isimdir. Oluşan bu plakların uzun süre boyunca temizlenmemesi, diş taşı oluşumunun en temel sebebidir. Zamanla dişin tamamını kaplayan diş taşı, diş eti çizgisinin en altına kadar yayılabilir. Genel olarak dişlerin arasına ve diş yüzeyinin arka kısmına yerleşerek kendini belli eden diş taşı sarı ya da kahverengi renge sahiptir.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Ağız içinde, birbirinden farklı pek çok bakteri yer alır. Bu bakteriler, besin atıkları ile birleştiğinde, dişlere uzun vadede zarar veren bir asit üretir ve plaklar oluşmaya başlar. Yapışkan bir dokusu olan bu plaklar, temizlenmediği zaman gıdalarda bulunan kalsiyum ve diğer maddeleri toplar ardından ise sertleşme yaşanır. Bunun sonucunda zamanla dişin üzerinde diş taşı yani tartar görülür.

Diş taşı, dişlerin arka ve ön kışında diş eti çizgisi boyunca oluşur. Dişlerin arka kısmında ortaya çıkan sarı lekeler, tartar oluşumunun başladığının bir habercisidir. Bu belirtiler fark edildiğinde, mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş taşı, gerektiği zaman dişleri fırçalamayı ve diş ipini rahat bir şekilde kullanmayı zorlaştırır. Bu durum ise diş çürümesine, diş hassasiyetine diş eti hastalıklarına neden olur. Bununla birlikte, diş et çizgisi üzerinde yer alan diş taşı içerisinde bulunan bakteriler, diş etlerini tahriş eder. Diş eti hastalığının en hafif seyreden kısmına diş iltihabı (gingivitis) ismi verilir. Diş eti iltihabini erken evrede fark etmek, şu belirtileri takip etmekle mümkündür.

  • Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş eti kanaması görülmesi,
  • Ağrılı ve hassasiyet yaşanan diş etleri,
  • Şişmiş ve kızarık görünen diş etleri.

Diş taşının başlıca oluşma nedenleri ise;

  • Düzenli ve etkili şekilde ağız ve diş bakımının yapılmaması,
  • Diş ipi kullanma alışkanlığının olmaması,
  • Şekeri ve yoğun karbonhidrat ağırlıklı beslenme stili,
  • Zaman zaman tükürük yapısının diş taşı oluşumuna neden olması,
  • Ağız içinin ya da diş arkalarının yeterli şekilde fırçalanmaması diş taşı oluşumuna neden olur.

Ayrıca diş taşı çoğunlukla ağız içinde tükürüğün yoğun bir şekilde biriktiği alanlarda görülür.

Diş Taşı Nasıl Temizlenmelidir?

Düzenli bir şekilde dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş taşı oluşumuna engel olmak için en büyük yardımcılardır. Ancak diş taşının çok fazla belirginleştiği vakalarda, mutlaka uzman diş hekiminize başvurmanız önerilir. Diş hekimleri, eğer gerekli görürse diş taşı temizliği yaparak dişleri eski görünümüne kavuşturur. Bu çok basit bir işlem olduğundan, çoğunlukla herhangi bir anestezi uygulanmasına bile gerek kalmadan işlem halledilir.

Diş hekimine başvurma sıklığı, kişilerin ağız ve diş sağlığına bağlı şekilde belirlenir. Ancak eğer hastada diş eti hastalığı mevcutsa, diş eti hastalığı riski varsa (şeker hastalığı, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı) en az altı ayda bir olacak şekilde diş taşı temizliği yapması önerilir. Ayrıca plak ve diş taşı oluşumuna yatkın olan kişilerde, diş taşı temizliği ihtiyacı çok daha sık ortaya çıkar.

Diş Taşı Oluşumunu Önlemenin Püf Noktaları

Diş taşı oluşumu, halk arasında son derece yaygındır ve yaşam kalitesini düşüren olumsuz bir etki yaratır. Rutin diş temizliği ve ağız ve diş kontrollerinin yanı sıra dişleri günlük olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş taşı oluşumunun önüne geçecektir. Diş taşı oluşumuna engel olmak adına bazı püf noktalarından faydalanabilirsiniz.

  • Diş ipi kullanımı:  Etkili şekilde diş temizliği sağlayabilmek için diş ipi kullanmak önemlidir. Diş ipi kullanımı diş taşı oluşma riskini de en aza indirir.
  • Rutin şekilde diş fırçalamak: Düzenli bir şekilde, günde en az iki kere dişleri fırçalamak plak ve dolayısıyla diş taşı oluşmasının önüne geçer.
  • Taze şekilde sebze ve meyve tüketmek: Taze meyve ve sebzeler, ağız içinde tükürük üretimini teşvik eder niteliktedir. Bu sebeple ağızda plak oluşmasına neden olan bakterilerin giderilmesine büyük oranda yardımcı olurlar.
  • Gargara yapmak: Yapıla bazı gargara çeşitleri, tartar ve plak oluşumuna etki eden özelliğe sahiptir. Ancak tek başına gargara yapmak ağız ve diş temizliği için yeterli olmadığından, ağız içinde biriken bakterilerden kurtulmak için diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak büyük önem taşır.

Diş hekimlerini ziyaret etme sıklığı, kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar dikkat ettiği ile doğru orantılıdır. Diş bakımını ihmal etmek, ağız içinde biriken bahsi geçen bakterilerin 14 gün gibi kısa bir zaman zarfında diş taşına neden olmasına yol açar. Diş taşına dönüşen atık besinler arasında şekerli ve bol miktarda karbonhidratlı besinler yer alır. Bu nedenle bu besinlerin az tüketilmesi, tüketildiği zamanda ardından diş temizliği yapmak gereklidir.

Diş taşı oluşumu, zaman içerisinde çok daha ciddi diş hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemeli ve fark edildiği an diş hekimine başvurulmalıdır.

Ağız içinde ilk etapta kötü kokuya neden olan diş taşı, zaman içerisinde önü alınamayan diş eti iltihaplarına yol açar. Bundan hariç diş taşının başlıca zararları ise şu şekildedir:

  • Diş taşı, diş çürüklerinin artmasını tetikleyebilir.
  • Diş taşının yoğun olduğu bölgelerde diş eti çekilmesi yaşanır.
  • Dişler arasında istenmeyen boşluklar oluşabilir ve bu boşluklar kısa bir sürede diş taşı ile dolabilir.
  • Diş eti iltihaplanmaları artabilir.
  • Diş etleri sürekli olarak temizlense bile eski görüntüsüne kavuşması çok uzun zaman alabilir.
  • Diş taşları, dişler arasında yer alan kemiklerin kaybolmasına neden olabilir.
  • Diş taşları, genel anlamda dişlerde oluşan hasarları sakladıklarından olası diş tedavi süreçlerinde uzamaya yol açabilir. Diş taşı oluşması ve temizlenmesinin ardından, diş aralarında istenmeyen rahatsız edici boşluklar meydana gelebilir.

Bu sebeplerden ötürü, ağız ve diş sağlığı büyük özen ister. Diş taşı oluşmadan tam anlamıyla diş temizliğini bir rutin haline getirmelisiniz.

Diş Taşı Temizliği Dentaliva Kalitesinde

Ağız ve diş sağlığı, mutlaka düzenli şekilde yapılması gereken ve aksi taktirde daha büyük sorunlarla karşılaşılması muhtemel olan bir durumdur. Bu anlamda Dentaliva, ağız ve diş sağlığı konusunda her ihtiyacınıza uzman diş hekimleri ve güler yüzlü personelleriyle cevap veren nitelikli bir diş kliniğidir. 

Hasta konforu ve diş sağlığı konusunda üst düzey kalite standartlarında hizmet veren Dentaliva, dişlerinize sizin kadar özen gösteriyor. Dentaliva, herkes gülsün diye.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu