Bize Ulaşın

Diş Minesi Aşınmaları ve Güçlendirme

Diş Minesi Aşınmaları ve Güçlendirme

Diş sağlığını olumsuz anlamda etkileyen en önemli faktörlerin başında çürük oluşumun geldiği bilinmektedir. Bu çürüklerin oluşmasının en önemli nedeni ise bireylerin fizyolojik rahatsızlıkları, diş bakımının doğru ve yeterli şekilde yapılmamasından kaynaklı diş minesine zarar vermesi ile zamanla kaybolmasıdır. Bu durumda dişlerin koruyucu mine tabakasından mahrum kalabilir ve belli bir süre sonra çürüklerle karı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır. Diş minesinin aşınmaya başladığını fark eden kişiler bu belirtileri fark ettiğinde diş çürümesini ve diş kayıplarını önleyerek dişlerin daha fazla zarar görmesinin önüne geçebilir. Ağız sağlığındaki çok önemli yeri olan diş minesinin aşınmaya başladığının belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş yüzeyinde fark edilen bir matlık oluşması,
  • Dikkat çeken diş sararmaları,
  • Dış kısımda ele gelen pürüzlü bir yapı,
  • Dişlerde soğuk ve sıcağa karşı aşırı hassasiyet,
  • Diş yüzey bölümünde yumuşak bir duruş,
  • Diş uçlarında tırtık oluşumu,
  • Dişlerin birleştiği kısımda çökmeler meydana gelmesi
  • Diş aralarında istenmeyen kanamaların arttığı görülmeye başladığında diş minesinin aşınmaya başladığı anlaşılır.

Diş minesi aşınmaya başladığında pek çok farklı belirti ile bunu kişiye haber verir. Bu belirtiler dikkate alınmadığı takdirde, ciddi diş sorunları ve diş kayıplarını yaşamak kaçınılmazdır. Bu yüzden diş minesi kaybı ile alakalı en ufak bir belirti fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir uzman diş hekimine muayene olmanız tavsiye edilir.

Dişler yaratılış itibariyle doğal yapı olarak son derece hassas ve yumuşaktır. Diş minesi ise dişin yumuşak kısımlarını çevreleyen sert kısma verilen isimdir. Diş minesi sayesinde bu tabaka dişlerin çok daha dayanıklı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Bu nedenle diş minesinde görülen sorunlar vakit kaybetmeden mutlaka tedavi edilmelidir. Diş minesinin aşınmasına neden olan en önemli faktörler nişastalı yiyecekler ve asitlerdir. Özellikle tüketilen asitli içeceklerin asitleri diş minesinde aşınmaya neden olan önemli etkenlerdendir. Bu tarz yiyecek ve içecekler tüketildikten sonra dişler diş fırçası ile temizlemediği takdirde, diş aralarında artıklar birikmeye başlar. Bakteri üretiminin hızlanmasına neden olan bu durum, zaman içerisinde diş minesinde aşınmalara ve son olarak diş kayıplarına sebebiyet verir.

Diş minesi aşınmasının fark edilmesini sağlayan belirtilere bakıldığında, en dikkat çeken diş yüzey bölümünde meydana gelen değişikliklerdir. Diş minesi aşınmalarında dişlerin normal olmayan bir şekilde renk değiştirmeye başladığı görülür. Diş minesinin koruyucu sertliğinden dişin yüzeyi mahrum kaldığı için herhangi bir besini tüketirken bile kırıldığı görülebilir. Bu durumlarda dişlerde ortaya çıkan sağlıksız görünüş dışarıdan bakan biri tarafından bile fark edilir bir dereceye ulaşır. Diş minesinin aşınmaya başladığını fark ettiğiniz an bu sorunların tedavisine yönelik bir diş hekiminden profesyonel hizmet almak çok önemlidir. Ancak bu şekilde diş minesinin aşınması sorununun üstesinden gelerek ileride daha büyük problemlerle karşı karşıya kalmaktan kurtulabilirsiniz.

Diş Minesine İyi Gelen Faktörler

Diş minesi, vücuttaki en sert maddelerin bir araya gelerek dişleri koruma altına alan bir sistemdir. Bu nedenle insan vücudunda en çok dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Çünkü insan vücudunun diş minesini yenileyebilme özelliği yoktur. Bu sebeple öncelikle diş minesi aşınmasına neden olan sorun tespit edilmeli ve hemen önlem alınmalıdır. Diş minesi tahribatı, her yaştan insanın başına gelebilecek bir durumdur. Yaşı ilerlemiş kişilerde bu sorunun oluşmasının temel sebebi genellikle fizyolojiktir. Daha genç kişilerin bu sorunu yaşamasının sebebi ise daha çok dişlere gereken bakımın yapılmaması ve yanlış yiyecek-içecek tüketimidir. Diş minesinin eski sağlığına kavuşturulması için günümüzde pe çok farklı yöntem ve teknik bulunduğu ifade edilir.

Diş minesinin orjinalliğini bozan en önemli unsur asitli yiyecek ve içeceklerdir. Sonrasında ise diş fırçanla sert bir fırçalama rutinine sahip olma diş minesinin aşınmasına neden olur. Ayrıca gece uyurken diş gıcırdatma ve sıkma gibi sorunlar yaşayan kişilerin diş minesinin daha kolay aşınabileceği bilinmelidir. Bununla birlikte tırnak yeme hastalığı da diş hassasiyetlerine ve diş minesi kaybına neden olur. Bunun için önlem almak ve diş minesini koruma altına almak genel ağız ve diş sağlığı açısından gereklidir.

Diş minesi aşınmaları ile karşı karşıya kalmamak için alınabilecek önlemler şu şekildedir:

  • Günde en az iki kez olacak şekilde dişleri fırçalamak,
  • Asitli yiyecek ve içecek tüketimini minimum seviyeye çekmek,
  • Dişler çok sert fırçalanmamalı ve diş yapısına uygun orta seviye sertliğe sahip diş fırçaları kullanmak,
  • Diş minesi güçlendirici diş macunu kullanmak,
  • Rutin diş kontrollerini aksatmama

Doğal yapısı gereği çürümeye daha yatkın olan diş minesinin daha dayanıklı olabilmesi için düzenli olarak dişleri fırçalama, beslenme yapısını düzenleme, herhangi bir sorun fark edildiğinde diş hekiminizle konuşmak tedavinin en önemli parçasıdır.

Diş minesi yıpranarak, aşınarak hasara uğrar. Aşınmalar diş minesinin tamamen yok olması demektir. Yıpranma ise diş gıcırdatma sırasında dişleri birbirine sürterek yıpranması anlamına gelir. Erozyon ise asitli gıdalarla diş minesinin erimesi demektir. Üç şekilde de sonuç olarak diş minesi zarar görür ve diş minesi aşınması olarak baş göstermeye başlar.

Diş minesi aşınmalarının kendini göstermesi, dikkate alınmadığı takdirde dişlerin yok olabileceğine işaret eder. Bunun için bu durumun ihmal edilmemesi ve diş hekimine hemen başvurulması elzemdir. Diş hekiminiz aşınmanın ilk aşamasında koruyucu jel macun ya da lazer yöntemi kullanarak diş minesinde yaşanan hasarın durdurulmasını sağlayabilir. Bir sonraki aşamada ise porselen kaplama ya da dolgu tekniği ile dişlerin kaybolmasının önüne geçilir.

Diş minesinde yaşanan bu hasar dişlerin ömrünü daha kısa hale getirirken tüm vücut sağlığı açısından da sorun teşkil eder. İnsan vücudunda doğru beslenme alışkanlığı edinebilmek için alınan gıdaların en verimli biçimde çiğnenerek sindirime hazır hale getirilmesi gerekir. Bunun için ise dişler çok önemli bir yerdedir. Dişleri kaplayan diş mineleri sert besinlerin çiğnenmesi aşamasında dayanıklılık sağlayarak sindirime işleminde başarıyı arttırır.

Diş kontrollerinin düzenli olarak 6 ayda bir yapılması gerekir. Bu sayede herhangi bir sorunun başlangıcında tespit etmek ve tedavi yöntemi uygulamak çok daha kolaydır. Aksi durumda sadece diş minesinin değil dişlerin kaybolduğuna şahit olabilirsiniz. Kaybedilen diş minesi tabakası kendini yenileyebilme gibi bir özelliğe sahip değildir. Bu nedenle aşınmalar göz ardı edilmemelidir. Diş hekiminiz tarafından yapılan müdahaleler diş minesini yenileyebilir şekilde eski görünümüne kavuştursa da diş tedavisini gerçekleştirip diş kaybının önüne geçilmesi gerektiği mutlaka dikkate alınması gereken bir noktadır.

Ağız ve Diş Sağlığına Özen Gösteren Dentaliva Kalitesi

Ağız ve diş sağlığı, kocaman bir gülümsemenin temel taşı olduğundan kişilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bir noktadır. Bunun için Dentaliva gibi alanında uzman bir klinikte hizmet almak, kalitenin tesadüf olmadığını ispat eder niteliktedir. Kliniğimizde çalışan tüm personeller ve diş hekimlerinin önceliği diş koltuğuna oturduğunuzda kendinizi evinizdeki kadar güvende, huzurlu ve rahat hissetmenizdir. Özgüveninize katkı sağlayan kocaman bir gülümseme, sağlıklı dişler ve temiz bir ağız bakımı için Dentaliva’ya uğramadan karar vermeyin. Dentaliva, rahatlığın ve konforun bir diş kliniğine yansıyarak nitelikli hizmetin de tek adresi olmaya devam ediyor.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu