Bize Ulaşın

Diş Kaplama Çeşitleri

Diş Kaplama Çeşitleri

Diş kaplama çeşitleri, gülüş tasarımı ve dişlerde doğal bir görünüm yaratmak için tercih edilen yaygın yöntemler arasında yer alır. Dişler üzerinde bazı ya da tüm yüzen kısmında, hem işlevsel hem de estetik görünümü kazandırmak için diş hekimi tarafından gerçekleştirilen tüm tedavileri kapsayan bu yöntem hastanın özgüven kazanması konusunda etkilidir. Dolayısıyla son yıllarda, estetik diş hekimliği uygulamaları söz konusu olduğunda çok sık tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Eski dönemlerde genellikle metal destekli porselen kaplamalar tercih edilmekteydi. Gelişmiş teknoloji sayesinde çok daha fonksiyonel ve estetik yeni kaplama çeşitleri geliştirilerek dişlerine özen gösteren hastalara sunulmuştur.

Diş kaplama çeşitleri söz konusu olduğunda birçok farklı seçenek karşınıza çıkar. Porselen, zirkonyum, monolitik kaplama, laminate veneer, empress gibi yöntemler diş kaplamak çeşitlerine örnek olarak verilebilir. Bu yöntemler, çeşitli rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla tercih edilmek için uygundur. Ancak genellikle dişlerde istenmeyen renk görünümü, diş aralıklarının fazla olması, dişlerde eğrilik ya da şekilsizlik olması durumlarının ortadan kaldırılması amacıyla uygulanır. Ayrıca ciddi diş kırıkları söz konusu olduğunda, eğer hala sağlam bir diş kökü mevcutsa, yine kaplama ile diş yüzeyini eski görüntüsüne kavuşturmak mümkündür.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

En fazla rağbet edilen diş kaplama çeşitleri arasında aşağıda yer alan tedavi seçenekleri değerlendirilebilir:

  • Zirkonyum kaplama,
  • Empress ( Tam seramik, Full porselen) diş kaplama,
  • Laminate veneer (yaprak porselen)

Ön dişler söz konusu ise hastalar genellikle estetik kaplama yöntemine yönelmektedir. Bu durumun en temel sebebi ön dişlerde ortaya çıkan bozulmaların, kişilerin özgüvenini ve mental sağlığını direkt olarak etkilemesidir. Diş kaplama yönteminden faydalanarak çürük, kırık, gerçek rengini kaybetmiş dişlerden kurutularak çok daha temiz bir gülüşe sahip olmak mümkündür.

Zirkonyum Kaplama

Çok eski dönemlerde metal destekli olan porselen kaplamalar çok fazla tercih edilmekteydi. Zaman içerisinde metal parçasının istenmeyen alerjik reaksiyonlara neden olurken diğer yandan estetik durmaması nedeniyle, başka materyallerin kullanılmasına yönelik detaylı araştırmalar yapılmaya başlandı. Yapı itibariyle metale çok yakın olan zirkonyum malzemesinin farkı; beyaz renkli ve diş rengine çok yakın renk seçeneklerine sahip olmasıdır.

Gri metal malzemenin renk yansıması sorunu ve bu rengi maskelemek amacıyla yapılan çeşitli kaplamalar bulunuyordu. Zirkonyumda ortaya çıkan bu renk yansıması ortadan kaldırıldığı için, kaliteli bir işçilikle birleştiğinde doğal bir görünüme çok yakın kaplamalar üretilebilir hale geldi. Ağız yapısına tam uyan zirkonyum malzemesi kullanılarak, alerjik reaksiyonların önüne geçilirken diğer yandan metale göre çok daha estetik bir çözüm üretilerek beklenti karşılayan bir diş yapılmış oldu.

Tam seramik kaplamalar kullanılarak zirkonyumdan çok daha estetik sonuçlar ortaya çıkabilir. Köprü gibi esneme direncinin söz konusu olmadığı durumlarda; diş eksikliği yaşanan ve köprü planlanan yerlerde kullanılan en iyi alternatif seçenek zirkonyumdur. Preslenmiş ve sıkıştırılmış porselen kullanılarak tek diş uygulamaları yapmak mümkündür.

Zirkonyum kaplama ile diş sorunu yaşayan hastalar:

  • Hastaların metal desteklerde olduğu gibi, tat alma duygusunu da değiştirmez,
  • Doğal diş renginde, fark edilmeyecek kadar dişe yakın bir estetik görünümde,
  • Metal destekli olan kaplamaların yarattığı, diş eti kenarından görünen gri renk yansımasının ortadan kalkar,
  • Bilgisayar destekli olan sistemler kullanılarak üretildiği i.in dişlere çok daha uyumlu olur,
  • Sızdırması az olduğu için, buna bağlı olarak sıcak-soğuk hassasiyetine neden olan protetik tedaviye kavuşmasını sağlar.

Laminate Veneer Kaplama

Laminate veneer kaplama tedavileri, özellikle de gülüş tasarımına önem veren hastaların en sık rağbet ettiği kaplama seçenekleri arasında yer alır. Diş yüzeyinin neden olduğu sararmalara, dişlerdeki kırık ya da çatlaklar için en ideal çözümler sunan bu kaplama seçeneği, iki farklı şekilde uygulanmaya müsaittir. Bundan ise kompozit ve porselen malzemelerdir. Porselen laminate uygulamasında, laboratuvar ortamında teknisyenler tarafından hazırlana bu kaplamalar dişe yerleştirilirken, kompozit laminate uygulaması ise direkt olarak ağız içerisinde ve diş hekimi tarafından uygulanır.

Laminate veneer tedavi yönteminde, hasta beklentisi ile malzemelerin kapasitesinin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Dişler arası olan dar boşluklar ve ufak çapraşıklıklar için kompozit lamine yeterli olacaktır. Ancak daha geniş çaplı gülüş tasarımları yapılması gerektiğinde, cam seramikler kullanılarak laboratuvar ortamında üretilen yaprak porselenler, kıyas kabul etmeyecek derecede başarılı sonuçlar ortaya koyar. Direkt olarak laboratuvarda üretilmiş olması, çok daha güzel ve estetik bir görünüme sahip olmasını sağlar. Bu sayede dişlerin uç kısmına doğru daha incelmesi, efektler, şeffaflıklar daha doğal ve detaylı şekilde verilebilir.

Bu kaplama çeşidi istenilen formda ve renkte üretim için uygundur. Eğer dişler arası oluşan bir boşluktan rahatsız olursanız, gerekli diğer şartlar sağlanırsa sadece kompozitlerde çok iyi sonuç verebilir. Bu durumda ayrım yapabilmek için, yapılacak dişin sayısının en iyi şekilde değerlendirilmesi ve hasta beklentisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Empress ( Full Porselen) Kaplama

Bu yöntemin uygulanabilmesi için en önemli kriter dişin mevcut olmasıdır. Dişin çevresi, orantılı ve eşit bir şekilde aşındırılır ve üzerine tam seramik kaplama geçirilir. Bu kaplama çeşidinde kullanılan malzemeler laminate veneer ile aynı olsa bile, aralarındaki fark dişin arka bölgesine dâhil olmak üzere sarılmasıdır. Yetersiz bir esneme direnci olmasından kaynaklı köprü restorasyonlarında en başarılı ve en estetik yöntem olarak bilinir. Zirkonyum ile arasındaki fark, daha ince çalışma imkânı umması ve diş efektlerinin çok daha belirgin bir şekilde işlenerek ortaya çıkmasıdır. 0.2 – 0.4 mm kalınlıkta bile başarılı bir çalışma performansı mümkün hale gelir.

Diş Kaplama Yöntemlerinin Avantajları

Diş kaplamalar, daha güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen ya da dişlerinde sorunlarla karşı karşıya kalan hastaların tamamında güvenli şekilde uygulanabilir. Ağız ve diş sağlığı fonksiyonu bakımından önemli olduğu kadar, etkileyici bir gülümseme için de tercih edilen bu kaplama yöntemlerinin sunduğu en önemli avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Gülüş tasarımlarında sık bir şekilde diş kaplama yöntemlerine başvurulur,
  • Simetri, estetik ve beyaz diş üretimi yapılabilir. Yaprak porselen işlemi ise uygun olan hastalarda diş üzerinde herhangi bir aşındırmaya neden olmadan tatbik edilmeye müsaittir.
  • Çürük, kırık ya da ciddi madde kaybı yaşanan ancak kökü sağlam olan bir dişin kurtulmasını sağlar,
  • Diş eksiklikleri ortaya çıktığında; diş üzerinde implant ya da köprü üzerine uygulandığında, kaybedilmiş olan fonksiyon ve estetik tekrar kazandırılabilir.
  • Eğer ağızda denta implantlar bulunuyorsa, bu görüntüyü örter ve estetik görünümü korumaya devam eder.

Ağız ve Diş Sağlığınız Dentaliva ile Güvende

Ağız ve diş sağlığını korumak ve olası istenmeyen problemlerin baş göstermesiyle hiç vakit kaybetmeden müdahale etmek çok önemlidir. Bahsi geçen bu müdahale ise yalnızca alanında uzman bir diş hekimine başvurmak ve gerekli tedavi yöntemlerini planladıktan sonra uygulamakla mümkün olabilir. Bu anlamda alanında uzman diş hekimleriyle kaliteli hizmet anlayışına sahip olan Dentaliva, ağız ve diş sağlığınızı en az sizin kadar önemseyen çok profesyonel işlemler yaparak ön plana çıkan bir kliniktir. 

Diş sağlığını korurken gerekli müdahaleleri yapmak, diş kaybına varan olumsuz sonuçların doğmasının önüne geçerken, kaplama gibi yöntemlerle etkili ve dikkat çeken gülüş tasarımlarına sahip olmak Dentaliva ile çok kolaydır.  Sizde nitelikli, hastasına değer veren diş hekimleri ve personellerin sunduğu güven ile konfor alanını Dentaliva diş kliniğinde deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu