Bize Ulaşın

Diş İpi Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

Diş İpi Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

Diş ipi, diş fırçasının ulaşamayacağı yerlere ulaşarak, eksiksiz bir şekilde ağız ve diş sağlığımızı korumak adına düzenli olarak kullanılması gereken işlevsel bir üründür.

Sık sık besinlere temas etmesi ve dışarıya açık bir durumda olmasından dolayı insan ağzı, çeşitli mikroorganizma ve bakterilerin oluşumuna son derece açık bir ortamdır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına gerçekten önem veren herkes, düzenli ve etkili bir şekilde ağız ve diş bakımını yapması gerekir.

Dişlerin her gün düzenli bir şekilde fırçalanmasının haricinde,  diş ipi kullanımında diş çürüğü ve diş eti hastalığına engel olan temizlik yöntemlerinden biridir. Ancak diş ipi kullanımı hakkında püf noktalarını bilmek, diş ipi nasıl kullanılır sorularına cevap niteliğindedir. Ayrıca kalıcı temizlik konforu sunar.

Diş İpi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Diş ipi, dişlerimizin arasını temizlemek adına kullanılan ve ağız ve diş bakımı söz konusu olduğunda olmazsa olmaz yöntemler arasında yer alır. Diş fırçası ve diş ipi birlikte kullanıldığında, etkili bir diş ve ağız temizliği elde edilmiş olur. Bunun sebebi dişlerin arasına giren besin atıklarının temizlenmesi için sadece diş fırçası kullanmanın yeteri gelmemesinden kaynaklıdır. Diş ipi, dişlerin arasını istediğiniz şekilde temizler. Bu sayede düzenli ve doğru diş ipi kullanımı, diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi sorunları ortadan aldırmakta büyük rol oynar.

Diş yüzeyinin ya da iki dişin ara kısmında oluşan çürüklere arayüz ismi verilir. Diş fırçasının ulaşamadığı bu yerlerde yiyecek kalıntılarının birikmesi, istenmeyen arayüz çürüklerinin oluşumuna davetiye çıkarır. Diş ipi, dişlerin aralarını temizlemek için birebirdir. 

Özellikle birbirine bağlantılı ve sıkı olan dişlerin arasında diş fırçalarının ulaşabilmesi pek mümkün olmadığından, diş ipi hayat kurtarır. Ayrıca dişlerin arasında biriken ve gözle görülmeyen besinlerin neden olduğu enfeksiyon ve ağız kokusu gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına diş ipi büyük önem taşır.

Diş İpi Çeşitleri Nelerdir?

Diş ipi çeşitlerinin tasarım ve malzeme bakımından 4 temel başlığa ayrıldığı bilinmelidir. Ancak günümüzde en çok tercih edilen diş ipi modeli naylon diş ipi ve PTFE’dir. Naylon diş ipleri, mumlu, mumsuz yada aromalı çeşitlerde üretilerek kullanıcıya sunulur.

Fazla flamanlı özelliğe sahip olan bu tarz ürünleri, sıkı olan dişlerde kullanmak beklediğiniz performansı sunmayabilir. Eğer naylon diş ipleri kullanırken ipin aşındığını ya da kullanırken koptuğunu fark ediyorsanız, PTFE diş iplerine yönelmekte fayda vardır.

Tasarım açısından incelemek gerektiğinde diş iplerinin rolü veya kürdan biçiminde üretildiğini görürsünüz. Rulo şekilde üretilen diş iplerini dilediğiniz uzunlukta koparıp direkt olarak kullanabilirsiniz. Ancak rulo diş ipini koparırken ya da kullanırken parmağınıza dolamakta zorlanıyorsanız kürdan şeklindeki diş iplerini kullanabilirsiniz.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Diş ipi kullanmadan önce bazı noktalara dikkat ederek bilinçli hareket etmenizde fayda vardır. Öncelikle 40 cm uzunluğunda bir diş ipini kopararak kullanıma hazırlamanız gerekir. Ardından ipin büyük kalan kısmını iki elinizin işaret parmaklarına sararak ortalama 5 cm kadar bir uzunluğu açıkta bırakmalısınız.

Diş ipini kullanmak için parmaklarınızın arasında gergin bir konumda tutmalı ve sonrasında dişinizin arasında ipi nazik bir şekilde ittirmelisiniz. Diş ipinin, diş etinin çizgisini tam olarak geçtiğinden emin olduktan sonra yan kısımları iple nazikçe sıyırmalı ve aynı işlemi diş ipinin temiz olduğu kısımlarla tüm dişlere uygulayarak devam etmelisiniz.

Diş ipi kullanırken diş etine zarar verecek şekilde hızlı ve sert hareketlerden kaçınmanız önemlidir. Ağız ve diş sağlığının rutin temizliği söz konusu olduğunda diş ipinin önemi çok fazladır. Ancak dişleri fırçalamadan sadece diş ipi kullanmak doğru değildir. Düzenli bir şekilde fırçalanan dişler, ardından diş ipi uygulandığından çok daha temiz ve sağlıklı olacaktır. Ağız ve diş sağlığı rutininde diş ipini dahil etmek, çürüklere ve olası sorunların oluşumuna engel olacaktır. Ayrıca diş ipini doğru şekilde uygulamak, düzenli şekilde ağız ve diş bakımını yapmak daha özgüvenli ve rahat bir şekilde gülümsemenize olanak tanır.

Doğru tekniklerle diş ipi kullanmak, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde oluşmuş plakların giderilmesine yardımcı olan fonksiyonel bir üründür. Diş aralarında biriken plak birikimi, diş eti hastalıklarına, diş hassasiyetine hatta diş çürümelerine neden olduğundan kullanılmalıdır. Diş ipinden maksimum verimlilik elde edebilmek için doğru kullanma yöntemlerini mutlaka uygulamalısınız.

Ayrıca diş ipleri tek kullanımlıktır. Yani bir kere dişleri temizlemek için kullandığınız diş ipini tekrar kullanmak, hijyen bakımından kesinlikle doğru bir davranış değildir. En az günde bir kere diş ipi kullanmak, sağlıklı dişlere sahip olmanıza ve çok daha temiz bir ağıza kavuşmanıza neden olur.

Diş ipinin tasarım ve malzemesine göre uygun tekniklerle, dikkatli bir şekilde kullanmak diş sağlığınız için önemli noktalar arasında yer alır.

Ağız ve Diş Sağlığınız Dentaliva’ya Emanet

Ağız ve diş sağlığınızı uzun vadede korumak için doğru uygulamalara yönelmek çok önemlidir. Dişleri düzenli fırçalamak bu anlamda tek başına yeterli değildir. Gerekli materyalleri kullanırken aynı zamanda, gerektiğinde alanında uzman diş hekimlerinden destek almanız gerekir. Dentaliva bu anlamda beklediğiniz hasta konforu ve kaliteli hizmet anlayışını benimseyen bir diş kliniğidir.

Dentaliva uzun yıllardan beri işini profesyonel bir şekilde yapan diş hekimlerine ve güler yüzlü personellere sahip diş kliniği olarak hizmet vermektedir. Ağız ve diş sağlığına özen gösterenlerin ilk adresi olan kliniğimizde ağız ve diş sağlığı konusunda ihtiyacınız olan her türlü hizmeti rahatlıkla bulabilirsiniz. Sizde şimdi özgürce kocaman gülümsemenin verdiği gönül rahatlığınız Dentaliva güvencesinde deneyimleyen. Dentaliva, uzun yıllardan beri herkes gülsün diye büyük bir özveriyle çalışır.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu