Diş eti kistleri, ağız içinde çene kemiği ve yumuşak dokularda gerçekleşen içi sıvı dolu keseler olarak bilinmektedir. Diş eti kistleri, tedavi edilmediğinde diş köklerinin veya dişin zarar görmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber diş etinde gelişen bu kistler özellikle 10-25 yaş arası çok daha sık şekilde görülen bu kistler, sıkça kalıcı dişlerin gelişimini tamamladığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle çocukluk yada bebeklik döneminde görülmezler. Diş kistleri, dişlerden dolayı ortaya çıkan kist türleri arasında yer almaktadır.
Diş kistleri, hafif seyreden ve iyi huylu kistlerdir. Ancak gerekli bir tedavi yapılmadığında enfekte olabilir, diş kaybı gibi ciddi sorunların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu nedenle zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Diş eti kisti, diş etlerinde meydana gelen içi sıvı dolu küçük keseciklerdir. Bu kesecikler genel itibariyle diş çürükleri ve enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle erken tanı ve teşhis son derece önemlidir. Bu sayede diş eti kisti küçük boyutlardayken saptanır ve tedavi süreci çok daha hızlı ve erken şekilde başlar. Böylece diş etleri, dişler ve çene kemikleri çok daha az zarar görür ve kişinin ağız ve diş sağlığı korunmuş olur.
Diş etindeki kist, dişlerin üst kısmında sıvı birikiminin oluşmasından kaynaklı olarak meydana gelen içi sıvı dolu keselerdir. Bu kistlerin neden oluştuğu hakkında net bir bilgi olmasada sıkça görülen bir kist türü olduğu ve herkeste görülebileceği bilinmektedir. Herkeste görülme ihtimali oldukça yüksek olan diş etindeki kistler, genetik semptom kaynaklı olarakta görülmektedir. Bazı diş eti kistleri, dişlerin diş eti ve çene kemiği dokusunda çok uzun süre gömülü halde kalması dolayısıyla meydana gelmektedir. Bunun yanında diş kisti oluşumu diş çürüğü ve travmadan kaynaklı olarakta görülebilmektedir.
Bu noktada diş eti kistlerini önlemek ve kendinizi bu noktada koruma altına alabilmek için son derece titiz ve özenli bir ağız bakımı yapmalı ve ağız, diş sağlığınıza dikkat ederek gerekli olan her kontrolü zamanında yaptırmalısınız.
Diş etinde meydana gelen ve ilerlediğinde çevre dokulara zarar veren diş eti kistleri, kendini bazı ciddi belirtiler ile göstermektedir. İşte diş eti kistlerinin bazı belirtileri;
Diş etlerinde oluşan ve ilerledikçe acı ve ağrıya sebep olan diş eti kistleri, genellikle tedavi edilir kistlerdir. Fakat bu kistler tedavi edilmediği takdirde son derece tehlikeli olabilirler. Bu noktada büyüyen bir kist enfeksiyona neden olabilir. Buda çevre dokuların ve komşu dişlere zarar vererek diş kaybına, çene kırığına yada tümör gelişimine sebep olabilir. Bunun yanında kişinin genel olan sağlık sorunları yaşamasını sağlayabilir.
Diş eti kistleri, özellikle başlangıç evresinde olduğunda herhangi bir semptoma neden olmazlar. Bu noktada röntgen çekilerek anlaşılabilir ve tedavisi başlayabilir. Ancak büyük bir diş eti kisti ise bu noktada anlaşılması daha kolay olacak ve uzman bir hekim tarafından kolaylıkla fark edilerek çok daha hızlı ve doğru bir tedavi yöntemi oluşturulacaktır.
Diş etinizde yada çene kemiği iade bir şişlik hissettiğinizde uzman bir diş hekimine danışarak çok daha doğru bir teşhis alabilir ve uygulanması gereken tedavi yöntemleri hakkında gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bu nedenle deneyimli ve profesyonel bir hekim ile görüşmeniz ve güvenilir bir klinik aracılığıyla tedaviye başlamanız son derece önemlidir. Dentaliva olarak uzman diş hekimlerimiz ve deneyimli ekibimizle sizlere bu konuda yardımcı olacak ve diş eti kisti teşhis ve tedavisinde her daim sizlerin yanında olacağız. Sizlerde teşhis ve tedavi yöntemleri için hemen şimdi bizler ile iletişime geçebilir uzman hekimlerimizin sizlere yardımcı olmasına olanak tanıyabilirsiniz.
Diş eti kisti tanısı konduktan hemen sonra uygun ve doğru bir tedavi yöntemi belirlenmesi son derece önemlidir. Burada kistin boyutu ve türü belirleyici ve önemli bir etkendir. Çünkü küçük boyutlu diş eti kistleri, etkilenen diş ile beraber cerrahi olarak çıkarılabilir ve kökten bir çözüm elde edilebilir. Bunun yanı sıra uygulanan farklı tedavi yöntemleride bulunmaktadır. Burada en çok uygulanan tedavi yöntemleri arasında ise şunlar yer almaktadır;
Yukarıdaki tüm bu tedavi yöntemleri sayesinde farklı boyut ve türdeki diş eti kisti tedavi edilerek daha uzun ömürlü bir ağız ve diş sağlığına kavuşmanız sağlanmakta ve böylece çevre dokuların hasadında önüne geçilecektir. Ancak bu tedavi yöntemlerini profesyonel bir hekim aracılığı ile yapmanız son derece önemlidir. Çünkü bu size uzun vadede sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına kavuşmanızı sağlayacaktır.
Diş Etinde meydana gelen kistler bazı zamanlarda ameliyat gerektirebilir. Bu noktada acı ve ağrı hissini ortadan kaldırmak adına lokal anestezi uygulanır. Çünkü ameliyat gerektiren diş eti kisti dişe ve köklere zarar vermiş olan ve ağrılı acılı kistlerdir. Burada yapılacak olan ameliyat, kistin türü, boyutu ve hastanın durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu noktada kist büyük bir boyut olarak adlandırılıyor ise ameliyat öncesi kistin boyutu küçültülür. Bunun yanı sıra bu ameliyatlar öncesi antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bu detaylardan sonra işlem gerçekleştirilir ve kist çevre dokulara zarar vermeden olduğu yerden çıkarılır. Buradaki ameliyat 30 ila 2 saat arasında sürebilmektedir. Ameliyattan sonra hastanın diş eti dikilir. Hasta ameliyat sonrası yaklaşık 3-4 gün dinlendirilir ve bundan sonra günlük yaşantısı devam eder. Ancak ameliyat sonrası oluşacak ağrı için ağrı kesici kullanması gerekebilir böylece oluşan ağrılar minimize edilir.
Diş etlerinde meydana gelen kistler uzman bir hekim tarafından doğru bir tedavi yöntemi ile tedavi edilmelidir. Aksi takdirde bazı ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Diş eti kistleri zamanla büyüyebilir ve çevre dokulara zarar verebilir. İşte diş eti kisti tedavi edilmediğinde ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar;
Tüm bu komplikasyonlar ile karşılaşmak istemiyorsanız, düzenli ağız ve diş sağlığı kontrollerini yaptırmalı ve dis eti aynı zamanda çene sağlığınızı korumalısınız.
Diş etinde oluşan kistleri önlemek ağız ve diş sağlığı için son derece önemlidir. Bu noktada bazı noktalara dikkat etmek diş eti kistinin oluşumunun önüne geçecektir. Diş eti kistini önlemek için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz;
Yukarıda yer alan bu detaylara dikkat ederek ağız ve diş sağlığınızı koruyabilir böylece diş eti kistlerinin oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Sizlerde iyi bir ekip ve deneyimli bir uzman ile duş ve ağız sağlığınızı kontrol altında tutmak isterseniz, Dentaliva web sitesini ziyaret edebilir bu sayede bizlerle iletişime geçerek ağız ve diş sağlığınızı koruyarak diş eti kistlerinin oluşumunun önüne geçebilirsiniz.