Bize Ulaşın

Diş Etinde Apse

Diş Etinde Apse

Diş etinde oluşan apse, diş eti hastalığı olarak bilinen diş köklerinde yada diş etlerinde oluşan ağrılı ve acılı bir enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır. Bu durum genel itibariyle bakterilerin diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen diş çürüğü ve duş hastalığı gibi sorunları oluşturmasından kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Burada bakteriler dişin, dişin içine ve diş dokusuna girerek son derece ağrılı bir enfeksiyon oluşturmasına buda apsenin diş eti üzerinde yer edinmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle dişinizde bir çürük yada rahatsızlık hissettiğinizde uzman bir diş hekimi ile görüşmeli ve bu konu hakkında detaylı bilgi edinerek sorununuzu en kısa sürede çözmelisiniz.

Diş Etinde Apse Nedir ?

Diş eti apsesi, diş etinde bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı meydana gelen irin dolu keselere denmektedir. Bu durumu yaşayan kişilerin şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik, çiğnemede zorluk ve son olarak yüksek ateş gibi sorunlar yaşadığı bilinmektedir. Kişilerin günlük yaşantılarını son derece olumsuz yönde etkileyen bu durum ağız ve diş sağlığını ise olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda tedavi edilmeyen diş eti apseleri ise derin dokulara ulaşabilmekte buda kişilerin hayat kalitesini son derece etkilemektedir.

Diş Etinde Apse Neden Oluşur ?

Kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen diş eti apseleri, diş kökleri ve diş etlerinin ağrılı ve son derece acılı bir enfeksiyon geçirmesine neden olmaktadır. Diş eti apseleri genellikle bakterilerin diş etinde enfeksiyona yol açmasını sağlayan faktörlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Buradan hareketli diş apsesinin farklı pek çok durumdan kaynaklanarak ortaya çıktığını söylemek oldukça mümkündür. İşte diş eti apsesine neden olan durumlar;

Yemek Artıkları: Yemek artıklarının diş arasında kalmasından dolayı ağız içinde bakteri oluşumu kaçınılmaz bir durumdur. Ağız içinde oluşan bakteriler ise bazı bölgelerde yayılarak enfeksiyona neden olabilir. Buda tedavi edilmediğinde diş etinde apseye neden olurlar.

Travmalar: Diş etlerinde bazı zamanlar çeşitli sebeplerden dolayı diş eti doku bozukluğu görülmektedir. Bu durum ağız içinde yaralanmalara ve apse oluşmasına ön vermektedir.

Diş Çürükleri: Ağız içinde oluşan bakteriler zaman geçtikçe diş çürüklerine sebebiyet vermektedir. Bu çürükler tedavi edilmediği takdirde ilerlemiş diş çürüğü oluşmasına neden olmaktadır. Bu çürüklerin ise enfeksiyona sebep olduğu bu enfeksiyonların ise apseler oluşturduğu bilinmektedir.

Diş Etinde Apse Belirtileri Nelerdir ?

Diş eti apsesi, acılı ve ağrılı bir durumdur. Bu durum farklı pek çok sebepten kaynaklı olarak ortaya çıkmakta ve tedavi edilmediğinde kişilerin hayatını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Diş eti apseleri, kendini belli başlı belirtiler ile göstermektedir. Sizlerde diş eti apsesinin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıda sizin için hazırlamış olduğumuz yazıyı inceleyerek bu konu hakkında istediklerinizi öğrenebilirsiniz. İşte diş eti apsesinin en belirgin belirtileri;

  • Ağız içinde farklı noktalarda çene yayılan ağrı ve acı
  • Diş etleri üzerinde kızarıklık, ödem ve ciddi bir hassasiyet
  • Diş etlerinde kanamalar
  • Yüzde şişlik ve son derece ciddi bir hassasiyet
  • Dişlerde hassasiyet
  • Aniden oluşan ateş ve sıtma
  • Isırma yada çiğneme durumlarında ağrı ve acı
  • Ağız içinde kötü koku
  • Lenf bezlerinde şişlik ve ağrı

Sizlerde yukarıdaki bu belirtileri yaşıyorsanız uzman bir diş hekiminden yardım almanız son derece doğru olacaktır. Çünkü diş eti apseleri konusunda doğru uygulanacak her tedavi ve yöntem çok daha kısa sürede sağlıklı sonuçlar almanıza olanak tanıyacaktır. Sizlerde diş ve diş etlerinizde meydana gelen apseler için doğru bir tedavi yöntemi ve uzman bir hekim görüşü ile hareket etmek isterseniz Dentaliva olarak bizlerle hemen iletişime geçebilir en doğru ve eksiksiz tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diş Etinde Apse Tehlikeli Midir ?

Diş etlerinde çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelen ve kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen diş eti apseleri, farklı sağlık sorunlarından dolayı ortaya çıkarak son derece acılı ve ağrılı bir süreci içerisinde barındırmaktadır. Bu durum uzmanlar tarafından tedavi edilmediği takdirde baş ve boyun bölgesinde farklı alanlara yayılım gösterebilir buda hastanın nefes alması konusunda ciddi sorunlar ortaya çıkmasına olanak tanıyarak hastanın hayatını tehlikeye sokarak çeşitli risklerin oluşmasını sağlayabilir.

Bunun yanında enfeksiyon tüm vücuda yayılarak, kişilerin hayatını farklı bir şekilde farklı riskler ile karşılaşmasını sağlayabilir. Bu noktada apsenin uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde bu durum oldukça tehlikeli bir hal alarak ortaya ciddi olumsuz durumların çıkmasını sağlayabilir.

Diş Etinde Apse Nasıl Teşhis Edilir ?

Diş eti apsesi teşhisi, ilk olarak bir hekimin yaptığı muayene ile teşhis edilebilir. Burada hekim ağrılı bölgeyi inceleyerek dişin sağlıklı olan kısmından bir bası uygulayarak ağrının nereden kaynaklı olduğunu belirleyebilir. Bunun yanı sıra diş eti apsesinin teşhis edilmesinde etkili olan bir diğer yöntem ise röntgendir. Çekilen röntgen sayesinde diş etinin hangi kanaldan kaynaklı enfeksiyona maruz kaldığı tespit edilebilir.

Son olarak bazı durumlarda ise diş eti sondajı apsenin tespitinde oldukça büyük rol oynayarak enfeksiyon olan bölgenin incelenmesine olanak tanımaktadır. Ancak tüm bunları profesyonel ve deneyimli bir ekip yardımıyla yapmak son derece önemli bir yere sahiptir. Çünkü doğru bir tedavi için deneyimli bir uzman ve ekip ile çalışmak oldukça önemlidir. Bizlerde Dentaliva olarak diş eti apseleriniz konusunda en doğru ve eksiksiz tedavi uygulayacağımızı bilmenizi isteriz. Sizlerde diş eti apsesi tedavisi ve yöntemleri hakkında uzman bir hekim ve ekip ile çalışmak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilir bizlerle iletişime geçerek, bu hakkında detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

Diş Etinde Apse Nasıl Geçer ?

Bu noktada ilk olarak diş eti apsesinin derecesi ve yayılım durumu göz önüne alınmaktadır. Bu noktadan sonra tedavinin nasıl olacağı ve ne şekilde ilerleyeceği belirlenmelidir. Diş hekimleri diş eti apsesi gibi durumlarda genel olarak antibiyotik, diş çekimi, kanal tedavisi ve cerrahi yöntemler gibi farklı pek çok yöntem kullanmaktadır.

Bu noktada uygulanan antibiyotik tedavisi, enfeksiyonu azaltmakta ve bu sayede ağrılı ve acılı hissi hafifletmektedir. Diş çekimi ise diş apsesinin yayılmasını önlemek için bir çeşit seçenek olarak kabul edilmektedir. Diş çekiminin yanı sıra kanal tedavisi ise enfeksiyonun vermiş olduğu hasarı tamamen temizlemekte ve apsenin hızlı bir şekilde düzelmesini sağlamaktadır.

Son olarak diş apsesi durumlarında uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri, dişin etrafındaki doku hasarını ve enfeksiyonu temizlemek adına tercih edilmektedir. Bu noktada hekim sizin için hangi tedavi seçeneğini uygun görürse onun yapılması çok daha doğru bir seçenek olacaktır. Çünkü bu daha sağlıklı bir yol izlenmesine yardım edecektir.

Diş Etinde Apse Tedavi Yöntemleri

Diş etlerinde meydana gelen apseler olumsuz sonuçlar ortaya koymakta ve son derece ağrılı ve acılı bir süreç geçirilmesine neden olmaktadır. Bu noktada uygulanacak olan tedavi yöntemleri ise büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada diş hekimin yapacağı muayenenin önemi son derece büyüktür. Çünkü diş hekimi yaptığı muayenede sizin için doğru bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Burada apsenin durumu oldukça önemlidir. Apsenin durumuna göre hastalara antibiyotik tedavisi yada kanal tedavi, diş çekimi yada cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir bu sayede hastaların hayat kalitesini olabildiğince arttırabilir. Bu noktada tedavi yöntemlerini sıralamak gerekirse;

  • İlaç Tedavisi
  • Diş Çekimi
  • Kanal Tedavi
  • Cerrahi Tedavi

Diş Etinde Apse Antibiyotiksiz Geçer Mi ?

Diş etlerinde meydana gelen apseler kimi zaman apseli bölge ile sınırlıyken kimi zaman ise çevre dişlere ve dokulara ciddi zararlar verebilir. Bu noktada kimi zaman ilaç tedavisi uygun olurken kimi zaman ise ilaca gerek kalmadan bu durum çözülebilir. İşte tamda bu noktada diş hekimin yapacağı muayenenin önemi son derece büyüktür.

Uzman bir diş hekimine görünerek, apseli olan diş etinin ne durumda olduğu ve çevre dokulara zarar verip vermediği kontrol edilmelidir. Eğer diş eti apsesi, apseli bölge ile sınırlı ise bu noktada herhangi bir antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak apse çevre dokulara yayılım gösteriyor ise antibiyotik kullanmak son derece elzem olacaktır.

Diş Etinde Apse Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen diş eti apseleri, tedavi edilmeden geçen bir sorun değildir. Bu noktada apsenin patlaması ağrıyı azaltacaktır ancak bu geçici bir durumdur. Diş eti üzerinde oluşan apseler tedavi edilmediği takdirde çene ve boyun bölgesine yayılım gösterebilir. İleri durumlarda ise hayatı tehdit edecek durumlar ortaya çıkabilir.

Bu nedenle diş eti apsesi durumlarında zaman kaybetmeden bir diş hekimi ile görüşmeli böylece en kısa sürede tedavi sürecinin başlanması sağlanmalıdır. Bu sayede oluşabilecek daha büyük ve önemli sorunların önüne geçilerek, bu durum kısa sürede çözülebilir.

Diş Etinde Apseyi Önlemek İçin Ne Yapılmalı ?

Diş etinde meydana gelen apseyi önlemenin çeşitli pek çok yolu bulunmaktadır. Bu yollardan en önemli ve dikkat edilmesi gerekeni ise ağız ve diş hijyenine özen göstermek olacaktır. Bu sayede ağız ve diş hijyenine dikkat etmek, düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, yumuşak uçlu fırça tercih etmek yapılacak en doğru apse önleme yöntemleri arasında yer alacaktır.

Diş apselerinin önüne geçmenin yöntemleri arasında yer alan bu yöntemlerin yanı sıra belirli zaman dilimi aralığında diş hekimi muayenesi yaptırmak son derece önemlidir. Bununla beraber profesyonel ve deneyimli bir klinikten yardım almak oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sizlerde deneyimli ve uzman bir hekim aracılığıyla ağız ve diş sağlığınızı kontrol altında tutmak isterseniz Dentaliva web sitesini ziyaret edebilir bizlerle iletişime geçerek ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
+90 530 840 54 82
Bize Sorun!
Randevu Formu