Bize Ulaşın

Diş Eti Kanaması Nedir, Neden Olur?

Diş Eti Kanaması Nedir, Neden Olur?

Ağız ve diş sağlığı hayat kalitemizi etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Diş sağlığı çoğu kişinin fazla önem vermediği bir durumdur. Ancak diş sağlığına önem vermediğimiz takdirde başka sağlık sorunlarına da yol açabiliriz.

Diş sağlığımızı korumak için günlük rutinimize dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak gibi faktörleri eklersek daha iyi bir ağız sağlığı sağlamış oluruz. Ayrıca düzenli bir şekilde diş hekimine başvurmak ve sık sık muayene olmakta ağız ve diş sağlığının iyileşmesi için çok önemli bir faktördür.

Diş eti kanaması, yaygın olan diş hastalıklarından bir tanesidir. Diş eti kanamalarının en önemli sebebi iyi ağız sağlığı alışkanlığına sahip olmamaktır. Diş etleri kan damarlarınca çok zengin bir bağ dokuya sahiptir. Bazı durumlarda diş eti dokusu hasar görürse; bağ dokusunda bulunan damarlar zedelenir ve diş eti kanamasına sebebiyet verir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanaması, genel olarak düzgün bir ağız sağlığına sahip olmamasından kaynaklanır. En yaygın görülen sebebi ise diş eti hattında oluşan plaklar olabilir. Diş eti hattında fazla plakların birikmesi sonucu diş eti iltihabı görülebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının başı olan diş eti kanamasına yol açar. Diş eti iltihaplanması, dikkate alınması gereken büyük bir sorundur.

Ağız yapısına uygun olmayan takma dişler veya protezler, diş etlerine zarar vererek kanamaya sebebiyet verir. Vitamin eksikliği bulunan kişilerde, diş etleri zarar görerek diş eti kanaması gerçekleşir. Kanamaya yatkınlık yaratabilecek sağlık sorunları yaşayan kişilerde diş eti kanamaları daha kolay gerçekleşir. Hamile kadınlarda hormon değişiklikleri sonucunda, diş etleri kanamaya yatkın hale gelir.

Diş fırçalarını çok sert olanlardan seçmek, diş ipinin hatalı kullanımı gibi sebeplerde diş eti kanamalarına yol açar.

Diş Eti Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanamaları, büyük diş hastalıklarının en önemli sebeplerinden biridir. Diş eti kanamaları bir sağlık hizmetine başvurulması gereken bir durumdur. Peki diş eti kanamalarının belirtileri nelerdir? Kısaca diş eti kanamalarının belirtilerinden bahsedelim:

  • Dişlerin hareket etmesi ve gevşemesi
  • Yemek yerken çiğnemede ağrı oluşması
  • Dişlerde hassasiyet
  • Giderilemeyen ağız kokusu
  • Isırık yapısında bozulma görülmesi
  • Kullanılan protezlerin diş yapısına uygun olmayarak tam oturmaması
  • Ödemli, şişmiş ve kızarmış hassas diş etleri
  • Diş ile diş etinin ayrışması

Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?

Diş eti kanamaları, diş sağlığının kötüye gittiğinin belirtisi olabilir. Diş eti kanamalarına önem vermezsek ileride daha büyük diş problemleri ile karşılaşabiliriz. Diş eti kanamalarını önleyebilmek için en önemli yöntem ağız hijyenini düzenli olarak sağlamaktır.

Günde iki kez fazla sert olmayan bir diş fırçası ile dişleri fırçalamak diş eti kanamasını önlemede önemli faktördür. Ayrıca düzenli olarak diş ipi kullanmak dişlerde plağa sebep olabilecek gıda parçacıklarını gidermek için oldukça önemlidir.

Sağlıklı beslenmek, vitaminlerimizi aksatmamak bu gibi durumlarda diş eti kanamalarını önleyebilir. Düzenli olarak bir hekim ile görüşmek 6 ayda bir kontrollere gitmek diş eti kanamalarının önlenmesi için uygulanması gereken yöntemler arasındadır.

Diş Eti Kanaması İle Ortaya Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir?

Diş eti kanamaları dişlerde plak oluşumlarına sebebiyet verir. Oluşan plaklar temizlenmediği takdirde tartarlara dönüşebilir. Bunların yanında diş eti kanaması ile ortaya çıkabilecek farklı tıbbi komplikasyonlar da oluşabilir.

Diş Eti İltihaplanması

Diş etlerinin kanaması, yaygın olarak diş eti iltihabının bir işaretidir. Diş eti iltihaplanmasının sebebi diş eti altında biriken plaktan kaynaklanır. Dişlerin fırçalanması sırasında diş etlerinde kanama görülebilir. Diş eti iltihabı olan kişilerde diş etleri kızarıp şişebilir ve tahriş olabilir.

Periodontitis

Diş eti iltihaplanması tedavi edilmediği takdirde insanların dişlerini destekleyen dokuya ve kemiğe zarar vererek periodontal hastalığa dönüşebilir. Ağız kokusu, ağızda kötü bir tat, kızarmış ya da şişmiş diş etleri periodontitis hastalığının belirtileri olabilir. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde diş kayıpları meydana gelebilir.

Diyabet

Diyabet hastalığına sahip olan kişiler, ağızda bulunan mikroplarla savaşmak için fazla güçlü bir yapıya sahip değildirler. Bu kişilerin mikroplarla mücadele etme gücü fazla olmadığından enfeksiyona yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Kan şekeri değerleri yüksek olduğundan vücut daha zor iyileşir. Bu da diş eti hastalıklarının tedavisinde zorluk yaratır.

Trombositopeni

Trombositopeni hastalığı olan kişilerde kan pıhtısı oluşturmaya yetecek kadar trombosit bulunmaz. Bu nedenle kanama vücut genelinde fazla olur. Diş eti kanaması olan kişilerde ise kanama durumu normalden fazla olduğundan diş eti kanaması tedavisi daha zor olur.

C Vitamini Eksikliği

C vitamini vücut için en değerli olan vitaminlerden biridir. Vücuttaki dokuların büyümesi ve onarılması için olması gereken bir vitamindir. C vitamini eksikliği diş etlerinde şişlik ve kanamaya sebep verebilir.

K Vitamini Eksikliği

K vitamini kanın pıhtılaşması için alınması gereken vitaminlerden bir tanesidir. Bu nedenle fazla kanamanın önlenmesi için mutlaka K vitamini takviyesi almamız gerekir. Diş etlerindeki kanamanın sebebi olarak K vitamini eksikliği de gösterilebilir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş et kanamasının tedavi edilebilmesi için öncelikle doğru bir tanı ve teşhis konması gerekir. Diş eti kanamasının tedavisi, diş eti kanamalarının nedenine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Eğer dişlerde plak ve tartardan kaynaklı olarak kanama gerçekleşiyorsa bunların temizlenmesi sonucunda diş eti kanaması tedavi edilmiş olur. Bu tedavi yapıldıktan sonra doğru bir ağız bakımı yapıldığı sürece hastalık tekrar etmez.

Plak haricinde diş eti kanamasına sebep olan faktörleri bularak ona göre bir tedavi yöntemi geliştirilmesi gerekir. En başında tedaviyi evimizde kendimiz yapmamız gerekir. Doğru ve düzgün bir ağız bakımı geliştirerek diş eti kanaması gibi rahatsızlıkları önleyebiliriz.

Diş eti kanaması rahatsızlığınız var ise Dentaliva diş kliniğimize başvurarak deneyimli hekimlerimiz sayesinde tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu