Diş etleri her dişi boyun kısmının etrafında ve dişin görünen kısmının altında bir yaka gibi saran pembe renkli bir dokudur. Diş eti çekilmesi ise yaygın olan diş hastalıklarından bir tanesidir.
Diş eti çekilmesi diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Diş etlerini koruyamadığımız takdirde dişlerin gevşemesi ve diş kaybı riski ortaya çıkmaktadır.
Diş temizliğine dikkat etmediğimiz takdirde diş eti hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.
Diş eti çekilmesi, diş hastalıkları arasında en sık rastlanılan hastalıklardandır. Peki diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir? Şimdi sizlere kısaca bu belirtilerden bahsedelim.
İlk diş eti çekilmesi belirtileri dişlerde hissedilen hassasiyettir. Bunun yanında dişler fırçalanırken ya da normal zamanda görülen kanamalardır. Aynı zamanda sert yiyecekler yerken gözlenen kanamalarda diş eti çekilmesi belirtilerindendir. Aynaya baktığımızda dişlerimiz normalden daha uzun gözüküyorsa bu da diş eti çekilmesi belirtilerindendir. Bir başka belirti ise diş etlerinde görülen kızarıklık veya şişkinliktir.
Sizlerde bu belirtilere sahipseniz zaman kaybetmeden diş hekimi ile irtibata geçmeniz gerekir. Dentaliva diş kliniği ailesi olarak tüm diş rahatsızlıklarınızda olduğu gibi diş eti çekilmesi için size en uygun tedavi yöntemleri ile diş sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacağız.
Diş eti çekilmesi (periodontisis) temel olarak bakterilerden meydana gelen yapışkan bir film olan plak ve tartar oluşumu ile başlar. Bu plak ve tartarlar tedavi edilmediği takdirde sonuç olarak periodontite dönüşebilir. Dişlerin yanlış şekilde ve sertçe fırçalanması da diş çekilmesine neden olur.
Ağız hijyenini sağlayabilmek için düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok önemlidir. Ağız hijyenini sağladığımız takdirde diş eti hastalıkları ortadan kalkabilir. Diş eti çekilmesinin bir başka nedeni ise hormonal değişiklikler yaşamaktır. Ergenlik ya da hormonların büyük değişikliğe uğradığı hamilelik emzirme ve menopoz gibi durumlar diş etlerinin hassaslaşmasına sebep olur.
Bu gibi durumlarda diş eti çekilmesi daha sık gözlenir. Dudak yada dile piercing yaptırmak diş eti dokusunun yıpranmasına ve tahriş olmasına neden olur. Stresli olduğumuz zamanlarda ya da uykuda farkında olmadan dişlerimizi sıkabiliriz.
Dişlerin sıkılması sonucunda dişlere çok fazla kuvvet uygulandığından diş etlerinin çekilmesine neden olur. Diş eti çekilmesine neden olan bu faktörlerden uzak durmaya çalışarak dişlerimizi daha sağlıklı hale getirebiliriz.
Diş eti çekilmesi konusunda tanı konulması tedavinin nasıl yapılacağı açısından oldukça önemlidir. Diş eti çekilmesinin nedenleri bilinirse uygulanacak tedavi yöntemi de ona göre şekillenir.
Bundan dolayı diş eti çekilmesi tedavisi bir diş hekimi veya diş sağlığı uzmanı tarafından yapılmalıdır. Tedavini amacı dişlerin etrafındaki cepheleri iyice temizlemek ve çevresindeki kemiğe daha fazla zarar gelmesini önlemektir. Eğer diş eti çekilmesi hafif olarak gözleniyorsa diş hekimi tarafından hastalık görünen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ile diş eti çekilmesi tedavisi yapılır.
Derin temizlik yapılması esnasında diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ile tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak amacıyla düzgünleştirilir. Diş eti çekilmeniz derinlemesine temizlik ile tedavi edilemeyecek seviyede ise diş ameliyatı gerekebilir.
Dişleriniz ve diş etleriniz düzenli bir bakım yapılmadığı sürece yıpranmaya mahkumdur. Diş eti çekilmesi dişleri daha savunmasız hale getirir.
Diş eti çekilmesinden kaynaklanan diş kayıpları hem estetik görünümün zedelenmesine hem de yeme bozukluklarına neden olur. Peki diş eti çekilmesini nasıl önleyebiliriz?
Diş eti çekilmesini önlemenin en temel yolu düzenli diş bakımı yapmaktan geçer. Her gün düzenli olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanımı diş etinin çekilmesini önlemede yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak diş hekimine görünmekte diş çekilmesi görülmesi halinde erken tedavi için önemlidir.
Dentaliva diş kliniği erken tedavi de uzmanlaşmış hekimlerin bulunduğu bir kliniktir. Diş eti çekilmesi olduğunu fark ettiğiniz zaman, uzman hekimlerimizi ziyaret ederek güvenli bir tedavi yöntemiyle rahatsızlığı önleyebilirsiniz.
Periodontal hastalıklar dişi çok savunmasız hale getirerek zamanla diş kayıplarına neden olur. Periodontal hastalığa bağlı olarak diş çürümeleri ve diş yapısında bozukluklar ortaya çıkar. Peki periodontal rahatsızlıklar evde nasıl tedavi edilir? Evde uygulanabilecek diş eti çekilmesine iyi gelen bazı yöntemler şunlardır;
Evde doğal tedavi yöntemleri ile diş eti çekilmesini gideremediğiniz takdirde acil olarak diş hekimine başvurmanız gerekir. Dentaliva diş kliniğinde bu alanda uzman hekimlerimiz sayesinde anında uygun tedavi yöntemi gerçekleştirilerek sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Uygun tedavi yöntemleri ve fiyat bilgisi alabilmek için kliniğimize uğrayabilirsiniz. Kliniğimizdeki güler yüzlü personel ve uzman hekimler sayesinde rahat bir ortamda diş tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz. En yakın zamanda kliniğimizi ziyaret etmenizi bekler ve sağlıklı günler dileriz.