Bize Ulaşın

Diş Araları Nasıl Temizlenir?

Diş Araları Nasıl Temizlenir?

Ağız ve diş sağlığında, diş aralarının nasıl temizlendiğini bilmek etkin bir diş bakımı için olmazsa olmazdır. Ağız sağlığına dikkat edilmediğinde, pek çok diş ve diş eti hastalığıyla karşı karşıya kalmak mümkündür. Diş araları temizlenmediğinde zaman içerisinde dişler sararır ve diş taşları dişlerin eski beyazlarını yok etmeye başlar. Diş fırçası ile düzenli olarak dişleri fırçalamamak, sürekli zararlı besinler tüketerek dişlere hiçbir şekilde özen göstermemek tüketilen bu gıdaların diş minesinde lekelenmelere yol açmasına neden olur.

Temizlenmeyen dişlerde ise zamanla tartarların oluşması kaçınılmaz bir sondur. Damak ve diş çizgisi arasında, diş aralarında biriken tartarlar çok zararlı etkilerle ağız ve diş sağlığınızı olumsuz anlamda etkiler. Ağız sağlığını korumanın en önemli yollarından bir diş tartarının oluşmasını önlemek ve oluşan tartarları vakit kaybetmeden temizlemektir. Bunun için dişler ve diş etleri sürekli takip altında tutulmalıdır.

Diş temizliği doğru bir şekilde yapılmadığında ve diş hekimleri tarafından önerilen adımlar izlenmediğinde oluşabilecek bazı olumsuz durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş yüzeyinde hassasiyet yaşanması,
  • Diş kayıpları ve ağız içerisinde diş eti çekilmesi gibi durumlar,
  • Diş taşlarında bakteri birikimi ve sonrasında buna bağlı olarak çürük oluşumunda artış,
  • Diş taşı nedeniyle ağız kokusu,
  • Diş taşı sayesinde dişi tutan kemik erimeye başlar ve dişlerin her birinde sallanma gözlemlenebilir,
  • Diş taşı ve diş eti hastalıkları kaynaklı dişlerde sararma meydana gelir,
  • Diş yüzeyleri çok daha kolay çürür ve tedavisi daha zor yapılır.

İnsan sağlığını genel anlamda korumak konusunda aslında dişlerin önemli bir rolü vardır. Genel olarak daha sağlıklı bir hayat sürmek ve diş sorunları ile karşı karşıya kalmamak için diş temizliği ihmal edilmemelidir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dişlerde meydana gelen tartarlar, zaman içerisinde daha büyük sorunlara yol açarak plakların dişe yapışmasına neden olur. Bu plaklar çürük ve farklı diş eti hastalıklarına neden olur. Diş etlerinde iltihap oluşmasının en önemli nedenli plakların ve diş aralarının yeterli düzeyde temizlenmemesidir. Görsel olarak da hiç hoş olmayan ve kişinin özgüvenini zedeleyen bu tartarlar, gözenekli yapısı olması sebebiyle lekeleri içine hapseder. Aralıklı olan dişlerde tartarın fark edilmesi çok daha kolaydır. Ayrıca kafein yoğunluklu olan içecekler sıklıkla tüketildiğinde, tartarın gün geçtikçe daha da karardığı görülür. Dişleri düzenli olarak fırçalamanın ve diş temizliği yapmanın yanı sıra diş aralarını temizlemek de çok önemlidir. Bununla birlikte düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmek ve gerekli kontrolleri yaptırmak ağız sağlığı açısından son derece önemlidir.

Diş aralarını etkili bir şekilde temizlemek için genellikle diş iplerinden faydalanılmaktadır. Diş ipi kullanarak diş aralarını temizlemek, dişleri derinlemesine temizlerken diş taşı oluşumunu en az seviyeye indirir. Diş taşı çoğunlukla diş bakımının yeterli oranda yapılmadığı ve özen gösterilmediği durumlarda baş göstermektedir. Dişler en sık kullanılan organlardan biri olduğu için düzenli olarak diş fırçası ile temizlemek, sonrasında diş ipi ile diş aralarında derinlemesine temizlik yapmak çok önemlidir.  Bu yüzden her yemekten sonra mutlaka diş bakımı yapılması gerekir. Diş plakları genellikle sarı ve taş şeklinde olduğundan ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve mutlaka en kısa süre içerisinde tedavisi yapılmalıdır.

Diş taşı oluşmaması tamamen diş temizliği ile doğru orantılı gelişen bir durumdur. Diş taşı oluşmaması için günde en az iki defa dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken aralarında kalan atıklardan arınmak için tek yönlü değil, mutlaka dişlerin arka yüzey bölümlerini, ağız içinin arka kısımlarını da fırçalamaya özen gösterilmelidir. Diş bakımı sırasında diş ipi ve diş temizlik ürünlerini kullanmaya özen göstererek diş taşı oluşumuna neden olan gıdaları daha az tüketmek önemli bir adımdır.

Diş taşı temizliği için kullanılan ve diş aralarında kalan kalıntıların çıkmasını sağlayan diş ipi fırçalanan dişin boyutuna uygun olacak ölçüde olduğunda dişlerin arasına daha rahat girebilir ve daha kolay temizlik yapar. Dişleri zorlamadan, doğru tutuş yöntemini kullanarak dişlerde oluşan taş ve plakları temizlemek mümkün hale gelir. Diş aralarında kalan kirlerin neden olduğu bu plaklardan kendi imkânlarınızla kurtulamadığınız takdirde, diş hekimliği alanında profesyonel cihazlar yardımıyla diş taşları kazınabilir ve temiz ve ağız sağlığı elde edilmiş olur. Bu işlemin sonucunda dişler yer alan taşların tamamını temizlenir ve pürüzsüz bir estetik diş görünümüne sahip olmak kolaylaşır.

Birden fazla etkenden dolayı dişlerde sararma ve parlak beyaz ışıltının kaybolduğunu görebilirsiniz. Bazı yiyecekler diğerlerine göre daha fazla diş minesini lekeleyebildiği gibi dişlerde plak birikimi sarı görünümün esas nedeni olabilir. Bu renk değişiklikleri fiziki olarak çok itici olabildiğinden, düzenli diş temizliği ve beyazlatmaya yardımcı olan bazı yöntemlerle bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Plak oluşumu diş eti iltihabının en yaygın olan nedeni kabul edilir. Dünya nüfusunun yaklaşık %90’ını etkileyen bu durum hoş olmayan bir diş görüntüsüne neden olur. Biriken plaklar tedavi edilmediğinde zaman içerisinde dişlere, diş etlerinde geri dönülmez sorunlara, iltihaplanmalara, diş hassasiyeti ile kanamalara, çürümelere ve son olarak genel sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diş aralarında oluşan diş taşı temizliği sonrasında en az iki saat boyunca bir şey yiyip içmekten kaçınılması gerekir. Diş hassasiyeti söz konusu olduğundan çok soğuk ya da çok sıcak yiyeceklerle direkt olarak dişlerin temas etmesi rahatsız bir his yaratır. Diş aralarındaki plakların temizlenmesinden sonra, diş eti çizgisinde daha hızlı bir iyileşme için tuzlu su ile gargara yapılması ve ağrı yaşanması durumunda ağrı kesici kullanımı tavsiye edilmektedir. Diş taşı tedavisi sonrası mutlaka ağız ve diş bakımına daha fazla dikkat edilmeli, dişler günde en az iki kez olacak şekilde derinlemesine temizlenmelidir. Sonrasında altı ayda bir olacak şekilde diş hekiminize kontörle gitmek, diş taşı oluşumu devam ediyorsa tekrar temizletmek dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dentaliva

Ağız ve diş bakımı, kişisel özgüveni ve sosyal hayatta aktif rol oynamayı çok büyük ölçüde etkileyen önemli bir konudur. Bu nedenle diş ya diş etlerinde fark edilen herhangi bir olumsuz durum için vakit kaybetmeden diş hekiminizle görüşmeniz elzemdir. Aksi takdirde diş kayıplarına varan olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Diş hekimleriyle öncü marka haline gelen Dentaliva bu anlamda hem profesyonel hem de aile sıcaklığını bir arada hissedebileceğiniz huzur ortamını sizlere sunar. Güler yüzlü, hastalarına güven ortamı hazırlayan kaliteli hizmet anlayışlarıyla Dentaliva personellerinin çalışma prensibi mutlu hasta mutlu gülüşler inşa etmek üzerine kuruludur.

Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesini bizzat yaşarken dişçi koltuğunu gönül rahatlığı ve korkusuzca oturmanın hazzını yaşamak için Dentaliva’yı ziyaret edebilir, ağız ve diş bakımına nitelikli bir imza atmanın mutluluğunu hemen yaşayabilirsiniz. Uzman diş hekimlerinin tecrübelerine kendinizi emanet ederken daha güzel bir gülüşe sahip olmak sizin elinizdedir. Dentaliva, herkes daha rahat ve kocaman gülebilsin diye farkını ortaya koymaya devam ediyor.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu