Bize Ulaşın

Diş Apsesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Apsesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi, dişlerde ya da iş etlerinde oluşabilmektedir. Bu durum bakterilere bağlı enfeksiyonun yarattığı bir iltihaptır. İltihap oluşan bölgede zamanla şişlikler oluşur. Apsenin yayılması durumunda kulak ve boyuna kadar ağrı yapabilir. Bu durum kişinin genel sağlığını ve sosyal yaşamını olumsuz olarak etkiler.

Diş iltihabının ilerlemesi durumunda ağız içinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kan yoluyla tüm vücuda yayılma ihtimali olan iltihap, diş çevresindeki dokulara kadar ulaşabilir. Bu kişilerde ağız kokusuna hatta ateş ve çarpıntı gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra mevcut rahatsızlıklarınızın seyrini de olumsuz yönde etkileyebilir. Vücuttaki iltihap miktarı, kan testleriyle ölçülebilmektedir.

Diş Apsesi Neden Oluşur?

Diş apsesi genel olarak ağız ve diş sağlığına yeterli özeni göstermemeniz sonucunda oluşacaktır. Bunun yanı sıra genetik yatkınlığı bulunan kişilerde de diş apsesi sıklıkla görülebilmektedir.

Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir?

Ağız içerisindeki apseler, birden fazla belirti gösterebilir. Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyetler, dişlerde sürekli olarak ortaya çıkan ağrılar, yüz ve boyun bölgesinde yaşanan şişmeler ve tat kaybı başlıca apse belirtileridir. Diş apsesi, diş renginin sararmasına da neden olabilmektedir.

Diş apsesi genellikle ağrılı diş yakınında kendini şişlik ve kızarıklık olarak gösterir. Bu şişlik, bir süre sonra patlayabilmektedir. Şişliğin patlamasıyla genelde ağrılar da büyük ölçüde geçer.

Diş Apsesinin Oluşmaması İçin Neler Yapmalısınız?

Ağız ve diş bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılması hem genel sağlığınızı hem de diş sağlığınızı koruyacaktır. Bu sebeple diş apsesinden korunmanın en iyi yolu da ağız ve diş hijyeninin sağlanmasınıdır. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenmek de etkili bir faktördür. Rafine edilmiş karbonhidratlardan ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, dişlerinizde çürük ve apse gibi problemleri engellemenin de etkili yollarından biridir.

Ağız ve diş hijyeninizi sağlamak için, günde en az iki defa dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Bunun yanı sıra bu bakımı doğru şekilde yapmanız gerekir.

Dişlerinizle sert yiyecekleri kırmak, ambalaj açmak gibi davranışlar oldukça hatalıdır. Dişleriniz yalnızca çiğneme eylemi için vardır. Bu tip hatalar dişlerinize önemli zararlar verebilir.

Bunun yanı sıra düzenli muayeneler de diş apsesinin ve genel olarak diş sorunlarının önüne geçmek konusunda etkili bir önlemdir. Yılda iki defa diş hekiminize muayene olmak birçok sorunun da erken teşhis edilmesini sağlar. Bu da ağız ve diş sağlığınızda oluşabilecek sorunların tedavisinin daha basit olmasını sağlar.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi şikayetiyle hekiminize başvurmanız halinde öncelikle dişlerinizle ilgili genel fiziksel kontroller sağlanır. Bunun ardından şikâyetinizin bulunan bölgenin röntgeni çekilerek, apsenin hangi aşamada olduğu anlaşılır.

Sonrasında ise enfeksiyonun, dişlerdeki sinire ulaşıp olaşmadığına bakılır. Diş apsesi sinire ulaşmış ve enfeksiyon meydana gelmişse, dişteki sinirler alınarak, kanal tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Diş etlerinin istenen şekilde olması için gerekli temizlik yapılmaktadır. Bunun yanı sıra dişlerin bazı bölümlerinde derin temizlik işlemi olan küretaj gerçekleştirilebilir. Tedavide iltihaplı bölge geniş bir alanı kaplıyorsa, anestezi altında bu iltihap akıtılır. İltihabın alınması konusunda lokal yöntemler yetersiz gelirse, cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Bu şekilde hem diş eti hem de diş kökleri enfeksiyonun yeniden ortaya çıkmasına izin verilmeyecek biçimde temizlenir.

Diş apsesinde yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen yöntem kanal tedavisidir. Kanal tedavisinde diş apsesi tek bir seansla kolayca kurutulabilmektedir. Bu sayede dişlerde bulunan apseli bölgeden kolayca kurtulabilir ve gündelik yaşantınıza kaldığı yerden devam edebilirsiniz.

Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu