Bize Ulaşın

Diastema

Halk arasında ayrık diş olarak da bilinen diastema, iki diş arasındaki küçük boşlukları ifade etmektedir. Diastema, iki diş arasında ortaya çıkabileceği gibi, ağızınızdaki çok sayıda dişte de görüşebilir. Diastemanın tedavisinde derecesinin doğru şekilde değerlendirilmesi gerekir. Dişler arasındaki boşluklar bazen yalnızca tek bölgede görülürken, kimi zamanda birden fazla bölgede ortaya çıkar.

Ayrık dişlerin en önemli sorunlarından biri estetik kaygılardır. Bunun yanı sıra dişler arasında boşluklar çiğneme ve konuşmada da bazı problemlere yol açabilir. Bu sorunun tedavisinde hiçbir doku kaybı oluşmamaktadır. Tedavi konusunda farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı, diastemanın derecesine ve diş hekiminizin kararına bağlıdır.

Dentaliva olarak, farklı tedavi yöntemi ve uzman kadromuzla diastema konusunda tüm sorunlarınıza çözüm üretiyoruz. Siz de hemen bizimle iletişime geçerek, ayrık diş tedavinize hemen başlayabilirsiniz.

Diastemanın Nedenleri

Diastema oluşmasının bazı sebepleri vardır. Bu sebeplerin başında çene kemiklerinin boyutları ile diş boyutları arasındaki uyumsuzluk gelmektedir. Bunun yanı sıra ağızın herhangi bir yerindeki diş eksikliği de bu sorunlara neden olan başlıca etmenlerdendir.

Diş eti dokusuyla dil, dudak ve yanağın arasındaki dokularını birbirine bağlayan yumuşak mukoza dokusu olan frenulum da diastamaya sebep olan durumlardan bir diğeridir. Kimi zaman dudak frenulum ileri seviyelere kadar çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda frenulum ön iki dişin arasından geçebilmektedir. Bu tip sorunların oluşması durumunda, dişler arasındaki boşluklar doğal yollarla kapanmamaktadır.

Alışkanlıklarınız da dişler arasında boşlukların oluşmasına yol açabilir. Ön dişleri öne çekme, parmak emme, yanlış yutma refleksleri gibi sebepler dişlerde boşluk oluşturabilir.

Birçok insan için dil, yutma sırasında damağa baskı yapar. Bazı insanlarda ise dil itme olarak bilinen farklı bir refleks geliştirebilir. Bu durumda yutma sırasında dil ön dişlerde baskıya neden olur. Zaman içerisinde basınç bu dişleri ileriye doğru etmektedir. Sonuç olarak bu durum da boşlukların büyümesine neden olmaktadır.

Diş eti hastalıkları (periodontal) dişleri destekleyen kemiklerin hasar görmesine neden olabilir. Kemik kaybının çok fazla olması, dişlerin gevşemesine neden olacaktır. Bu durum ön dişler arasında boşluk oluşmasına neden olabilmektedir. Çocukların diş aralarında boşluk oluşmasının en büyük nedeni ise süt dişlerin düşmesi sırasında yaşanan geçici bir durumdur. Bu durum çoğu zaman daimi dişler son konumuna ulaştığı zaman kendiliğinden çözülür.

Diastemanın Teşhisi

Diastemanın teşhisi son derece kolaydır. Birçok insan, diş arası boşlukları kendi kendine fark eder. Genelde, diş ipi kullanımında, diş fırçalamada ve yemek yeme sırasında dişlerin arasındaki boşluklar fark edilebilmektedir.

Dişler ve çene arasındaki uyumsuzluk sonucunda ortaya çıkan diastema ise herhangi bir belirti göstermemektedir. Buna karşın, dil itme alışkanlığının ya da periodontal hastalıkların neden olduğu boşluklar zamanla büyüme ve genişleme eğilimindedir. Dişlerin gevşemesi, ısırma ve çiğneme sırasında rahatsızlıklara ve ağrılara neden olabilir.

Diastema Nasıl Engellenir?

Dişler arasındaki boşluklar, kalıcı dişler ile çene kemiği arasındaki uyumsuzluk nedeniyle oluşmuş ise bu sorunun ömür boyu kalması beklenir. Bunun yanı sıra bu sorun dil itme alışkanlıklarından ya da farklı türde bir hastalık nedeniyle ortaya çıkmışsa zamanla büyüyebilir. Diastema yetişkinlerde kalıcı bir sorundur. Bu sebeple diastema belirtisi gördüğünüzde diş hekimine başvurmanız gerekir.

Bununla birlikte diastemanın engellenmesi için bazı önlemler alabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığı boşlukların ortaya çıkmaması adına önemli bir konudur. Bu sebeple öncelikle diş eti sağlığınızı korumanız gerekir. Düzenli şekilde diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, periodontal hastalıklara engel olacaktır. Bu sayede kemik kaybı yaşama ihtimaliniz zayıflayacaktır. Bu da dişler arasında boşluk oluşma olasılığını minimum seviyelere indirecektir. Dil itme alışkanlığı olan kişiler ise, dillerini damaklarına doğru yönlendirmeyi öğrenmelidir. Sürekli olarak yapılan pratik bir süre sonra dili damağa doğru yönlendirme alışkanlığına dönecektir.

Diş eksikliği ya da diş ile çene boyutları arasındaki uyumsuzluk tedavi olmadığı sürece, boşlukların önüne geçmek mümkün değildir. Bu sebeple güvenilir bir diş hekimliğinde tedavi olmanız gerekir.

Diastema Tedavisi

Dişleri arasında boşluk bulunanların en çok merak ettiği sorulardan biri de “Diastema tedavisi nasıl yapılır?” şeklindedir. Diastema tedavisinde yaygın olarak üç farklı yöntem ile estetik dişlere kavuşabilirsiniz. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı ise dişler arasındaki mesafeye bağlı olarak değişmektedir.

  • Ortodontik Tedavi ve Diş Protezi: İleri derecede diş açıklığı ve kapanış bozukluğunun bulunduğu durumlarda bu tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Bozukluğun sebebine bağlı olarak cerrahi operasyonlara başvurulabilir. Diğer yöntemlerle tedavisi zor olan açıklıklarda ise tam diş protezi ideal çözüm olarak sunulmaktadır. Bununla birlikte tam diş protezi oldukça zahmetli bir tedavidir.
  • Porselen Lamina: Hafif ve orta derecedeki diş açıklıklarında ve orta derece diş kırıklarının iyileştirilmesinde porselen lamina yöntemi kullanılır. Bu yöntemde diş uygun miktarda törpülenmektedir. Ardından laminalarla kaplanarak dişe tam oturacak hale getirilir. Son olarak ise laminalar dişe güçlü yapıştırıcılarla tutturulur.
  • Kompozit Veneer: Dişlerin arasında aralığın çok düşük düzeylerde olduğu durumlarda ve hafif ön diş kırıklarında bu yönteme başvurulur. Macun kıvamındaki kompozit materyal, diş hekimi tarafından boşluğu oluşturan dişleri kaplayarak büyütmek için kullanılır. Oldukça pratik bir yöntemdir ve genellikle tek seansta çözüm üretir.

Dentaliva olarak, uzman diş hekimi kadromuz ile sorunun kaynağı her ne olursa olsun diastema tedavinizi başarıyla gerçekleştiriyoruz. Siz de diastemanız bulunduğundan şüpheleniyorsanız, sorun daha fazla büyümeden önce hemen bizimle iletişime geçebilir ve tedavi konusunda ilk adım olan randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Randevu Formu
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, kısa süre içinde sizinle iletişime geçeceğiz.
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bize Sorun!
Randevu Formu