Çene Kisti veya diğer adıyla çene tümörleri, çene kemiği üzerinde veya dudak çevresindeki yumuşak dokular üzerinde gelişebilen lezyonlara, yani şişkinlik veya bezelere denir. Farklı sıklık ve büyüklükte olabilen bu şişkinlikler genellikle iyi huyludur, yani kanserli değillerdir. Ancak agresif şekilde büyümelerine sıklıkla rastlanır. Bu durum da çoğunlukla çene Kistinin etrafındaki kemik, doku ve dişlerin zarar görmesine yol açar.
Çene Kistinin tedavisinde benimsenecek yöntem lezyonların şekline, yayılma hızına ve hastada yol açtığı belirtilere göre değişiklik gösterebilir. Ağız, çene veya yüz bölgesine uygulanacak cerrahi müdahale ile çene Kisti alınabilir. Görece daha basit vakalar ise ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir. Bazen de duruma göre hem ilaç tedavisi hem de cerrahi operasyon hastaya uygulanır.
Tedavi edilmediği durumlarda çene Kistileri büyür, çene kemiğini sarar ve etrafındaki dişleri yerinden edebilir. İleri seviye vakalarda diş kaybına çene kemiğinin kalıcı zarar görmesi de eklenir.
Çoğu zaman belirti göstermediği için teşhis etmesi pek de kolay olmayan çene Kistilerine genelde başka bir tedavi için diş tedavisi alırken çekilen rutin röntgen kontrolleri esnasında rastlanır. Ancak bazen şişkinlik, çene kemiğinde ağrı, uyuşma hissi ve dişte sebebi açıklanamayan hassasiyet ve diş sallanması gibi belirtilerle kendini belli edebilir.
Ek olarak ağızda ülser, akıntı, diş eti üzerindeki anormal renkli bölgelerin ortaya çıkması da çene Kistine işaret edebilir.
İyi huylu tümör ve Kistiler etrafını sardığı çene kemiği ve dokuya zarar verebilir. Bu yüzden teşhis konulduktan sonra hızlıca tedavi aşamasına geçilmesi gerekir. Çene tümörünün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu ise biyopsi sonrası ortaya çıkar.
İlginçtir ki çene Kistileri bazı hastalarda seneler boyunca hiçbir rahatsızlığa yol açmadan varlığını sürdürebilir. Fakat bir kez enfekte olmaları durumunda çok acı verici olduğunu söyleyebiliriz. Büyümeye devam eden, yakınındaki dişlere zarar veren ve en nihayetinde çene kemiğinin kırılmasına dahi yol açabilen çene tümörü vakaları önlem alınmadığında hayat kalitesini ciddi manada olumsuz etkileyebilir.
Röntgen çekimiyle teşhis edilebilen Çene Kistinin fiziksel belirtileri şu şekildedir:
Dentalive olarak alanında uzman diş hekimi kadromuzla çene Kisti tedavisi alanında da başarılı sonuçlara imza atıyoruz. Siz de hasta danışma hattımızla iletişime geçerek randevu oluşturabilir, çene Kisti operasyonunun ardından gündelik yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Peki, çene Kisti nasıl tedavi edilir? Bu sorunun cevabı tümörün çeşidi ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Her ne kadar çoğunlukla iyi huylu olsalar da çene tümörleri çoğunlukla cerrahi müdahale ile alınırlar. Bazı ileri seviye vakalarda çene kemiği restorasyonu yapılması da gerekebilir.
Kötü huylu ve yayılmacı tümörlerin tedavisi ise Kistin bulunduğu bölgeye göre belirlenir. Ameliyat, kemoterapi veya bazen de bu ikisinin birleşiminden oluşan bir tedavi yöntemi uygulanır. Dentalive bünyesindeki uzman diş hekimleri size en uygun tedavinin belirlenmesinde memnuniyetle yardımcı olacaktır.
Ameliyat esnasında cerrah tümörü veya Kisti bölgeden alırken etkilenen diş, doku veya çene kemiğine de müdahale etmek zorunda kalabilir. Alınan doku örneği biyopsi yapılması için laboratuvara gönderilir. Patolojistlerin yaptığı incelemenin sonucuna göre izlenecek prosedür belirlenir ve ameliyata devam edilir.
Ameliyat sonrasında hastanın durumuna göre aşağıdaki tedaviler de uygulanabilir:
Eğer hastanın dişi alınmak zorunda kalınmışsa beslenme, konuşma ve yutkunmada yaşanması muhtemel zorlukları önlemek ve hayat kalitesini artırmak için implant tedavisi izlenir.
Kisti veya diğer adıyla tümör, aşırı büyüyen dokulara verilen tıbbi isimdir. Çene üzerinde çıkabilen Kistilerin içinde yarı katı maddeler bulunabileceği gibi, Kistin içi tamamen sıvıyla da dolu olabilir.
Yaygın görülen çene Kistileri ise aşağıdaki gibidir:
Dişlerin üzerinde konumlandığı çene kemiğinde ortaya çıkabilen çene Kisti veya çene tümörleri ikiye ayrılır: Odontojenik ve nonodontojenik. İsminden de anlaşılabileceği üzere odontojenik tümörler diş oluşumu ile alakalıdır. Nonodontojenik tümörler ise çoğu zaman kemik veya yumuşak doku hücreleri çıkışlıdır.
Çene Kistinin oluşum nedenine dair tıp dünyasının ortak fikir birliğine vardığı bir cevap ne yazık ki yok. Ancak bazı tipteki tümörlerin gen değişikliği (mutasyon) ve kalıtımsal sendromlarla alakalı olduğu biliniyor.
Mesela Gorlin-Goltz sendromu olarak da bilinen nevoid bazal hücreli̇ karsi̇nom sendromundan mustarip hastaların tümörleri baskılayan bir genden mahrum olması, çene Kistilerinin daha kolay ortaya çıkabilmesine yol açar. Sendromu tetikleyen genetik mutasyon ile aileden geçer. Çene üzerinde ortaya çıkan odontojenik keratoKistilerin yanı sıra bazal hücreli deri kanseri de hastalarda görülür.
Çıkış sebebi henüz bilinmediği için uzmanlar çene Kisti oluşumunu önlemek için tavsiyelerde bulunamıyorlar. Fakat teşhis konulduktan sonra hızlıca tedavi almak mutlaka önem taşıyor. Bu noktada eğer siz de çene Kistinden şüpheleniyorsanız 70 kişilik kadrosuyla ağız ve diş sağlığı hizmeti veren Dentaliva’yla iletişime geçebilirsiniz.
Randevu almanıza müteakip uzman diş hekimi kadromuz gerekli tedavi için yol haritasını sizlerle paylaşacak ve sağlıklı bir şekilde tekrar gülümseyebilmeniz için gerekli müdahaleleri yapacaktır.